Mustafa Balcı / Günboyu
28 Şubat''ta Türkiye Büyük Millet Meclis''inde (TBMM) kabul edilen Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi, Resmi Gazete''de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı''nda hazırlanan taslak dosya, Şubat ayının ilk haftasında Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu''na gelmişti. Burada yapılan değişiklik ile EYT''de yer alan ''5000 prim günü şartı'' kaldırılmış ve ''kademeli prim sistemi'' uygulaması hayata geçirilmişti.
5000 gün ile emekli olacağını düşünen yüz binlerce EYT''li, bu doğrultuda kredi dahil olmak üzere birçok imkanı zorlayarak EYT için askerlik ve doğum borçlanması gerçekleştirmişti. Yapılan değişiklik ile emeklilik için aranan gün sayısı 5925''e çıkarılırken, mağduriyet yaşayan emekli adaylarının gözleri de Meclis''e çevrilmiş oldu.
28 Şubat tarihinde gerçekleştirilen oturumda İYİ Parti tarafından TBMM Başkanlığına sunulan teklifte ''kademeli prim sistemi'' uygulamasına son verilmesi ve 5000 gün ile emekliliğin yolunun açılması istenmiş olsa da, söz konusu teklif AKP ve MHP oylarıyla reddedilmişti. Aradan geçen sürede birçok Sosyal Güvenlik Uzmanı, mağduriyetlerin çözümü için torba yasayı işaret etmişti. 14 Mayıs''ta yapılacak seçimlerden önce Meclis''e gelen torba yasanın 18 maddeden oluşan içeriği belli oldu.
TORBA YASADA PRİM MAĞDURLARI YER ALACAK MI?
AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş tarafından detayları kamuoyu ile paylaşılan yasada, en düşük emekli maaşının 7500 TL''ye yükseltilmesi, gazilere verilen ''şeref aylığı'' ücretlerinin asgari ücret seviyesine çıkarılması, geçici işçilerin 11 ay 29 gün çalıştırılmasına olanak sağlayan değişiklik, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yardım çalışmasında yer alanlara yönelik ''Devlet Üstün Madalyası'' verilmesi, dini bayramlarda ödenen emekli ikramiyelerinin 2000 TL''ye yükseltilmesi, uzman çavuşların maaşları arasındaki dengesizliğin giderilmesine yönelik maddeler yer almakta.
EYT düzenlemesine yönelik herhangi bir maddenin yer almadığı torba yasa sonrasında Sosyal Güvenlik Uzmanı Onur Önal, maddelerin aylar öncesinden bilindiğini. Staj sorunu ve prim sorununu düzenleyecek maddelerin 2. torba yasada yer alacağını dile getirdi.
Önal, söz konusu sıkıntıların mutlak suretle seçimden önce çözüleceğini dile getirirken, "2. torba yasa en geç nisan ayı içerisinde TBMM''ye gelecek ve burada uzman çavuşlar ile staj mağdurlarının sorunlarının giderilmesine yönelik maddeler yer alacak. Benim umudum şu ki, 5000 prim gününe dönüş için de çalışmaların yapılmasını bekliyorum. Bu konuyu pazartesi günü Ankara''ya giderek bizzat Cumhurbaşkanımızın danışmanlarına aktardım. Kendileri de sayın Erdoğan''a iletecekler.
Özellikle bu borçlanmalar için bankalardan kredi çeken, bu kredilerin geri ödemesini de alacakları emekli maaşına bağlayan binlerce insan var. İnanıyorum ki sayın Erdoğan, böyle bir mağduriyete kayıtsız kalmayacaktır" ifadelerini kullandı.
MECLİS 7 NİSAN''DA TATİLE GİRECEK
14 Mayıs''ta yapılacak seçimler öncesinde TBMM''nin 7 Nisan tarihinde tatile girmesi beklenirken, bu tarihe kadar hazırlanmayacak bir torba yasa, aynı zamanda emeklilik bekleyen EYT''liler için en yakın tarihi Haziran ayına ertelemiş olacak.
EYT'de prim mağdurları dört gözle bekliyordu: Torba yasanın maddeleri belli oldu
EYT düzenlemesine sonradan eklenen 'kademeli prim sistemi' nedeniyle emeklilik başvuru yapamayan mağdurlar, haftalardır Meclis'e gelecek torba yasayı bekliyordu. 18 maddeden oluşan yasanın içeriği belli oldu.