Fahrettin Koca'dan kritik açıklama! Normalleşme hangi illerden başlayacak  

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Mart ayı ile birlikte başlayacak normalleşme konusunda atılacak adımlara ilişkin kritik bilgileri açıkladı.  

Sabah'tan Okan Müderrisoğlu'na konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı açıklamaya göre düşük riskli iller mavi, orta risk sarı, yüksek risk turuncu, çok yüksek risk kırmızı ile gösterilecek. 

Vakalar haftalık yayınlanacak. Sarıdan kırmızıya geçen bir il kısıtlamaların geri geleceğini önceden bilecek. Vatandaş kendi şehriyle ilgili seyri görerek, kısıtlamayı veya esnemeyi etkileyebilecek güce kavuşuyor. 

İşte korona virüs tedbirlerinde alınan kabine kararları sonrasında geçilecek yeni aşama ve normalleşmenin nereden başlayacağına ilişkin önemli son dakika bilgileri;

Türkiye, pandemi ile mücadelede yeni bir aşamaya geçiyor. 1 Mart'tan itibaren, tüm illerde vaka sayısı ve risk yönetimi esasına göre, normalleşme adımları atılması planlanıyor. 

Bu dönemde, iller haftalık açıklanan vaka sayıları dikkate alınarak dört kategoride risk göstergesi kabul edilen renklerle tanımlanacak. Mavi, "düşük risk" kabul edilecek. Ve bu durumdaki iller tam normalleşmeye geçebilecek.

 DÖRT RENKLİ RİSK HARİTASI: 

1 Mart'tan itibaren pandemi yönetiminde her il kendi durumunu görerek, tedbirleri değerlendirecek. Düşük riskli iller "mavi", orta risk "sarı", yüksek risk "turuncu", çok yüksek risk "kırmızı" ile gösterilecek. Tüm vatandaşlar salgının seyrine göre yaşadığı yerin durumunu görmüş olacak. Tedbirlerin kaldırılacağı veya yeniden uygulanabileceği çerçeveyi net bir şekilde izleyecek. İl bazında vaka sayıları haftalık yayınlanacak.

2 HAFTALIK İZLEME 

Verilerin haftalık açıklanmasının sebebi ise aktif vaka sayısı ve tedavi edilebilirlik süreciyle ilgili. Ancak tedbirlerin değiştirilip değiştirilmemesi iki haftada bir gözden geçirilecek. Örneğin, sarıdan kırmızıya geçen bir il kısıtlamaların geri geleceğini önceden bilecek. İl bazında restoranların açılıp açılmayacağı, açılmışsa kapatıp kapanmayacağı bu verilerden takip edilebilecek.

MAVİYİ GÖREN İLLERDE NORMALLEŞME BAŞLAYACAK 

Şu anda yüz binde 10'un altında vaka görülen illerin mavi (düşük riskli), yüz binde 11-35 arası vaka olan illerin sarı (orta riskli), yüz binde 36-100 arası vakası bulunan illerin turuncu (yüksek riskli), yüz binde 100'ün üstünde vaka seyri görülen illerin ise kırmızı (yüksek riskli) olması tasarlanıyor.

BU NORMALLEŞME İÇİN BİR KRİTER

Vaka sayısı her ilin kategorisi için kritere dönüşüyor. Örneğin Ankara'da vaka sayısı yüz binde 35 yani 5.5 milyon nüfusta haftalık bin 925 yani günlük 275. Bu durumda Ankara, düşük riskle- riskli arasında bir çizgiye oturuyor. Sokağa çıkma kısıtlamasının gün ve saatleri ile restoranların açılması noktasında Ankara, kontrollü normalleşme adımlarının atılacağı iller arasında yer alıyor. Şayet bir il (şu anda Hakkari, Şırnak) mavi kategoride ise restoranların açılması, hafta sonu ve hafta içi kısıtlamaların kaldırılması mümkün görünüyor.

RİSK ARTARSA TEDBİR DE ARTACAK 

Karar süreçleri ilin durumuna göre dinamik olarak şekillenecek. Diyelim ki bir ilde salgın 2-3 hafta çok yüksek seyrederse, buna karşın çevredeki illerde vaka sayıları çok düşük ise riskli şehre giriş ve çıkışlarla ilgili ayrıca seyahat kısıtlamaları düşünülebilecek. Her ilin 1 Mart'la ilgili hazırlık yapması gerekiyor. Bakanlık, haftalık vaka verilerini il il açıklamaya başladığı için her il 1 Mart'ta nerede olduğunu bilerek, normalleşme sürecini yönetecek. Kısıtlamaysa kısıtlama, esnemeyse esneme kararı alacak.

ORTAK ÇABA BİLİNCİ 

Amacımız, pandemi ile mücadelede vatandaşı işin asli sahibi kılmak. Bu noktada vatandaşın duyarlılığını ve sorumluluğunu artırmayı arzu ediyoruz. O ilde valilerle birlikte vatandaşların sonuca etkisini motive etmek istiyoruz. Bu yaklaşımla Bilim Kurulu tek taraflı kısıtlama yapmış algısı değişiyor. Artık standartlar belli. Dolayısıyla vatandaş şehriyle ilgili seyri görerek, kısıtlamayı veya esnemeyi etkileyebilecek, güce kavuşuyor.

NİSAN SONUNA KADAR 105 MİLYON DOZ AŞI

Pandemi ile mücadelede mart ve nisan çok önemli. Her ne kadar 25 milyon planlansa da martta 35 milyon aşı için hazırlık yapılıyor. Nisan sonu itibarıyla 105 milyon doz aşının tedarik edilmesi hedefleniyor. Yerli aşının yaz aylarına yetiştirilmesi ve daha önce aşılanan vatandaşların en geç eylülde başlanarak birer doz daha aşı olabilmesi için de planlamalar sürüyor.

DÜŞÜK RİSKLİ Yüz binde 10'un altında vaka görülen iller mavi.
ORTA RİSKLİ Yüz binde 11-35 arası vaka seyri görülen iller sarı.
YÜKSEK RİSKLİ Yüz binde 36-100 arası vaka seyri görülen iller turuncu.
ÇOK YÜKSEK RİSKLİ Yüz binde 100'ün üstünde vaka seyri görülen iller kırmızı.

 

Politika Haberleri