Fatih Altaylı aldığı duyumu ağzından kaçırdı! Kademeli emeklilik için kritik detayı açıkladı
9 Eylül 1999'dan sonraki sigorta başlangıcına sahip olanlar, kademeli emeklilik düzenlemesini beklerken dün Ankara'da toplandılar. EYT yasasını neredeyse elde edenler, 1 gün için 17 yıl fazladan çalışmanın adil olmadığını ifade etti. Gazeteci Fatih Altaylı kademeli emeklilik konusunda önemli açıklamalarda bulunarak kritik bir detaya dikkat çekti.
110
Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER), Ankara'da kademeli emeklilik hakkı talebiyle bir miting düzenledi. EMADDER Genel Başkanı Mihriban Uğurlu, emekliliğin bir hak olduğunu vurgulayarak, çalışan, üreten ve emeklilik primlerini tamamlamış insanlara "17 ila 20 sene daha yaş bekle" demenin haksızlık olduğunu ifade etti.
210
Yapılan düzenlemelerin adil ve hakkaniyetli olması gerektiğini belirten Uğurlu, "Bu kadar yaş farkını kesinlikle kabul etmiyoruz. Bu yanlıştan bir an önce dönülmeli ve bu adaletsizliğin giderilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
310
Uğurlu, Türkiye'de sistemin ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) tüm yükünün 9 Eylül 1999 sonrası çalışanlarına yüklendiğini iddia ederek, "Bu adaletsizliği çözmek ya da çözmeme kararı sizin, ancak biz sandıkta bunun hesabını soracağız.
410
Bugün burada haklarımıza sahip çıkarak, doğmuş çocuklarımıza ve doğmamış torunlarımıza çok değerli, çok onurlu bir mücadele mirası bırakıyoruz. Söz veriyorum, bu hakkı alacak ve adaletin sağlanmasını sağlayacağız" şeklinde konuştu.
510
1 GÜN İÇİN 17 YIL FAZLADAN ÇALIŞMA
Bilindiği üzere, kademeli emeklilikte kritik tarihler arasında 9 Eylül 1999 öncesinde sigortalılar prim şartlarını tamamlayıp yaş beklemeden EYT yasası kapsamında emekli olmuştu. Ancak 9 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında çalışmaya başlayan bazı kişiler, sadece 1 gün için bile 17 yıl fazladan çalışmak zorunda kalıyor.
610
"ERKEN EMEKLİLİK YANLIŞ AMA KADEMELİ EMEKLİLİK TALEBİ DOĞRU"
Milyonlarca kişi kademeli emeklilik düzenlemesiyle ilgili beklentiler içindeyken, dikkat çeken bir detay ortaya çıktı: İstanbul seçimi.
710
Gazeteci Fatih Altaylı, YouTube kanalında yayınladığı videoda konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:
"Ben her türlü erken emekliliğe karşıyım. Yani insanlar belirli bir süre çalıştıktan sonra emekli olmalıdır. 35 yaşında emekli olunmaz. Ama bir yandan adalet diye bir şey var. Adalet, 1 günlük fark için 17 yıl fark olmamalıdır. Ben işe başlamışım, sen benden 1 gün sonra işe başlamışsın. Sen benden 17 yıl sonra emekli olacaksın. Bu, her türlü insafa ve izana aykırıdır. O yüzden bu arkadaşların kademeli emeklilik talebi doğrudur."
810
KADEMELİ EMEKLİLİKTE İSTANBUL SEÇİMİ DETAYI
Altaylı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın EYT yasası konusundaki sözlerini hatırlatarak, "Ya hiç yapmamalıydın bu EYT yasasını, tanımıyoruz diyebilirdin. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk baştaki tutumu buydu. Ancak sonradan cumhurbaşkanlığı seçimlerini riske atmamak için yasayı çıkardı. Şimdi de belediye başkanlığı seçimlerini riske atmamak için yapabilir. Çünkü İstanbul'u ne kadar istediğini biliyoruz.
910
Bu sadece bir sayı meselesi. İstanbul'da bu tür kişilerin sayısı ne kadar? Eğer İstanbul seçimlerini etkileyecek kadar çoklarsa, yapabilirler. Aksi takdirde yapmazlar" şeklinde yorum yaptı.
1010
EYT'nin hem devlet bütçesine hem de şirket bütçelerine büyük bir yük getirdiğini de vurgulayan Altaylı, "Ekonomide ciddi sıkıntılara yol açtı. Bu yüzden normal şartlarda yapmazlar, ancak sayıları çoksa yapabilirler" diye belirtti.