Fatih'in 'tılsımlı madalyonu' Londra’da açık arttırmada satıldı

Fatih Sultan Mehmet'in şehzadelik dönemine ait olduğu düşünülen ve bilinen en eski Fatih portresini taşıdığı değerlendirilen tılsımlı madalyonu, Londra'daki açık artırmada satıldı

Londra'daki Bonhams Müzayede Evi'nde düzenlenen İslam ve Hint eserleri açık artırmasında, Osmanlı dönemine ait birçok değerli parça yeni sahiplerini buldu. Bu eserler arasında en dikkat çekenlerden biri, Fatih Sultan Mehmet'in portresini taşıyan ve 1450 yılına tarihlenen madalyon oldu.

Madalyon, açık artırmaya 900 bin sterlin (yaklaşık 37 milyon lira) başlangıç fiyatıyla sunuldu ve 1,4 milyon sterline alıcı buldu.

TILSIM AMAÇLI KULLANILDIĞI İDDİASI

Bonhams Müzayede Evi, bu madalyonun Fatih Sultan Mehmet'in en eski portresi olduğunu ve şehzadelik döneminde yapıldığını belirtti. Üzerinde "Büyük Prens, Büyük Emir, Sultan Mehmet Efendi" yazılı olan madalyonun, boyna takılmak veya bir yere asılmak amacıyla kullanıldığı düşünülüyor. Ayrıca, madalyonun tılsım amaçlı kullanıldığı da iddia ediliyor.

Açık artırmada İznik çinileri de büyük ilgi gördü. 25x25 santimetre boyutlarındaki üç çini karo, sırasıyla 12 bin, 14 bin ve 15 bin sterline (yaklaşık 490 bin, 570 bin ve 613 bin lira) satıldı. Yine İznik yapımı olduğu tahmin edilen 1575 tarihli, 30 santimetre çapındaki bir çini tabak ise 55 bin sterline (yaklaşık 2,2 milyon lira) alıcı buldu.

Osmanlı dönemine ait diğer eserler arasında, 2 bin sterline (yaklaşık 81 bin lira) satılan gümüş tütsü kabı ve 3 bin 200 sterline (yaklaşık 130 bin lira) satılan gülabdan da yer aldı. Müzayede, Osmanlı tarihine ışık tutan bu nadide eserlerin yoğun ilgi gördüğü bir etkinlik oldu.

Kültür Sanat Haberleri