Film çektirmek 3 bin lira, kan tahlili 1000-1200 lira gibi yüksek maliyetler talep eden bazı özel hastanelerin fiyatları, vatandaşlar arasında şikayetlerin artmasına neden oluyor. Oysa özel hastanelerin, Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği tedavi ve tetkik tarifelerine uyması gerekiyor. Bu kurallara uymayan hastanelerden ödenen parayı geri almak mümkün.
HASTANELER VE HASTALAR SORUMLULUK TAŞIYOR
Vakıf üniversitesi hastaneleri ve özel hastaneler, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile sözleşmeli olarak çalıştıklarında, sağlık uygulama tebliğinde belirtilen fiyatların iki katına kadar ek ücret talep edebiliyor. Ancak vatandaşların mağdur olmaması için, öncelikle fiyat tarifeleri hakkında bilgi sahibi olmaları ve faturaları dikkatle incelemeleri önem taşıyor.
TEDAVİ ÖNCESİ BİLGİLENDİRME ŞART
Özel hastanelerde ve tıp merkezlerinde alınan ek ücretler ve katılım payları da dikkate alınmalıdır. Ekol TV'ye konuşan Sağlık Hizmetleri Başkanlığı Şube Müdürü Dr. Nurgül Karabekmez, "Hastaneler, tedaviye başlamadan önce alınacak ücretlerle ilgili hastaları bilgilendirmek zorundadır. Alınacak oranlar, hastaların görebileceği bir yerde olmalıdır" dedi.
ÖZEL HASTANELER BELİRLENEN TARİFEYE UYMAK ZORUNDA
Sağlık Bakanlığı, her tedavi ve tetkik için bir ücret belirliyor ve bu ücretler her yıl düzenli olarak bakanlığın internet sitesinde yayımlanıyor. Özel hastanelerin de bu tarifeye uygun faturalar çıkarması zorunludur.
KATKI PAYLARI NE KADAR?
Aile hekimliklerinde katkı payı alınmazken, devlet hastanelerinde 6 TL, eğitim-araştırma hastanelerinde 7 TL, üniversitelerde 8 TL, özel sağlık hizmetlerinde ise 15 TL katkı payı alınıyor.
ÖDENEN PARAYI GERİ ALMAK MÜMKÜN
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geçtiğimiz günlerde genel sağlık sigortası kapsamındaki vatandaşlardan belirlenen oranı aşan ek ücret talep edenlere, bunun 5 katı ceza uygulanacağını duyurmuştu. Belirlenen tavan fiyatların aşılması durumunda, vatandaşlar sosyal güvenlik il ve merkez müdürlüklerine, ALO 170 ve CİMER üzerinden başvurarak ödedikleri ücreti geri alabiliyor.