Felaket kış uykusundan uyandı! En fazla vaka Türkiye’de! Zehri arşa çıktı

Uzman isim, en fazla vakanın Türkiye’de görüldüğü büyük tehdit için uyardı. Risk, kış aylarında en üst seviyeye çıkıyor.

Türkiye, Yunanistan, KKTC, Güney Kıbrıs, Lübnan, Suriye, İsrail, Filistin, Mısır, Libya ve Tunus'tan deniz bilimcilerinin katılımıyla yürütülen kapsamlı bir araştırma, balon balıklarının neden olduğu tehlikeleri ortaya koydu.

2004-2023 yılları arasında Doğu Akdeniz'de, özellikle Lagocephalus sceleratus ve Torquigener hypselogeneion türlerinin yol açtığı saldırılar, zehirlenmeler ve ölümler üzerine yapılan çalışmada, toplamda insan sağlığını etkileyen 198 vaka tespit edildi.

EN FAZLA VAKA TÜRKİYE’DE

Bu vakalar arasında 28 fiziksel saldırı, 143 ölümcül olmayan zehirlenme ve 27 ölüm kaydedildi. En fazla vaka Türkiye, Suriye ve Lübnan'da rapor edildi.

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Köşker, balon balıklarında bulunan tetrodotoksin (TTX) adlı nörotoksinin insan sağlığına ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Araştırmalara göre, balon balıklarının toksin seviyeleri özellikle sonbahar ve kış aylarında artış gösteriyor. Bu dönemlerde zehirlenme ve ölüm vakalarının da arttığı vurgulandı.

Son yıllarda balon balığı zehirlenme vakalarının artış gösterdiğine dikkat çeken Doç. Dr. Köşker, 2019 yılından itibaren Doğu Akdeniz ülkelerinde zehirlenme olaylarında belirgin bir artış olduğunu belirtti.

İlgili Haberler

Milyonlarca kişiye gitti! Gelen bu mesajı sakın açmayın! Yoksa...
Kim Milyoner’e damga vurdu! 100 bin liralık ödülünü öyle bir yere bağışladı ki

Gündem Haberleri