Elazığ'da 200 gram ekmek 7 liraya satılırken, fırıncılar, askıda ekmek uygulamasının dar gelirlilere taze ekmek alımına olanak tanıdığını belirtiyor.
Gazete Duvar'dan Serra Taylan'ın haberine göre, fırıncılar, un fiyatlarının artışının işletmelerinin en büyük gider kalemlerinden biri olduğuna dikkat çekiyor.
"EKMEK ALAMIYORSAN BAYAT POĞAÇA AL"
14 yıldır fırıncılık yapan bir esnaf şunları söyledi: “Un, nakliye fiyatları almış başını gidiyor. Sadece un değil, unlu mamulleri de üretiyoruz. Dolayısıyla susam, maya, yumurta hemen her kalemdeki artış bizleri etkiliyor. Sabah insanlar işe giderken poğaça, simit alarak kahvaltı yapıyorlardı. Şimdi o eski satışlarımız kalmadı. Bir gün önceden kalan poğaça ve simitlerimizi satıyoruz. Bunları ya ücretsiz ya da yarı fiyatına veriyoruz. Şu noktaya geldik, ekmek alamıyorsan bayat poğaça al… İşin gerçeği paran yoksa açsın.”
Fırıncı Muhammed Bulut da geçen yıl devletin fırıncılar için una destek verdiğini aynı uygulamayı bu yıl da istediklerini söyledi.
Un fiyatı arttıkça, doğal olarak ekmek fiyatlarının da artacağını kaydeden Bulut, askıda ekmek uygulamasına vatandaşlardan yoğun talep olduğunu ifade etti: “Geçen yıllara göre bayat ekmek ve askıda ekmek soran vatandaşlarımızın sayısında artış var. Un fiyatları bu şekilde kalırsa bizi kurtarıyor. Şu anda unun çuvalı 650 TL. Ama yılbaşında büyük bir zam bekleniyor. Ondan sonra alım gücümüz düşecek, maliyetimiz artacak. Bizi en çok zorlayan un ve odun fiyatları. Askıda ekmek uygulamamız var. Geçen yıl bu kadar değildi ama bu yıl birçok vatandaşımız askıda ekmek soruyor. Askıda ekmekten alabilen alıyor, alamayan bayat ekmeğe de yöneliyor” dedi.