Birçok Yeni Keynesyen üretim düzeyindeki dalgalanmaların açıklanmasında ücretlerden ziyade fiyatların karı olmasının daha önemli olduğunu iddia eder. Zira fiyatların katı olduğu durumda, toplam talepteki bir artış ancak üretim ve istihdamın artmasıyla sağlanabilir. Bir diğer ifade ile eksik istihdam seviyesinde dengede olan bir ekonomide talep şokları, fiyatların katı olması sebebiyle üretimi etkileyecektir.
Aslında nominal ücretlerin yapışkanlığı aynı zamanda fiyatların da katılığı anlamına gelir. Ancak konuya farklı yönleriyle ele alan çeşitli yaklaşımlar söz konusudur. Bunların başında mal piyasalarının tekelci koşulları gelir. Diğer yaklaşımlar ise koordinasyon eksikliği ve menü maliyetler yaklaşımlarıdır.
KOORDİNASYON YETERSİZLİĞİ
Fiyatların değişen iktisadi koşullara hızlı bir şekilde uyum sağlayamaması durumunu ifade eden koordinasyon yetersizliği modelleri, Walras’ın müzayedeci sisteminin reddinin mikro temellerini gün yüzüne koyar. Bu modelde ekonomide fiyatların artmasına yönelik bir gelişme olduğunda, firmaların rasyonel olduklarından bunu biliyor ve doğru olarak öngörüyor olsalar dahi ürettikleri ürünlerin fiyatlarını arttırmayabileceklerini ifade eder.