Fransa'da emeklilik reformu krizi büyüyor: Göstericiler havalimanının girişini kapattı!

Fransa'da emeklilik yaşının 62'den 64'e çıkarmayı öngören tartışmalı reforma karşıtları, Paris Charles De Gaulle (CDG) Havalimanı'nın girişini kapattı.

Fransa''da bir çok sayıda sektör çalışanı, mecliste oylamaya sunulmadan kabul edilen emeklilik reformunu protesto ediyor. Emeklilik karşıtları bu sefer Paris Charles De Gaulle (CDG) Havalimanı''nın girişini kapattı.

Fransız basınındaki haberlere göre, ülkede emeklilik yaşını 2 yıl uzatmayı içeren tartışmalı reforma karşı kitlesel grev ve protestoların 9''uncusu düzenleniyor. Paris''te reforma tepki için sokaklara inen göstericiler, Roissy''deki Charles De Gaulle Havalimanı''nın girişini bloke etti.

Genel İş Sendikasının CDG kolu, Twitter hesabından, sendika çalışanlarının, havalimanının Terminal 1''e giden yolu saat 10.00''dan itibaren geçişlere kapattıklarını açıkladı. Öte yandan Paris, Lyon, Saint-Etienne, Roubaix ve Nanterre''deki öğrenciler, çok sayıda üniversitede eylem yaptı.

Ülkedeki öğretmenlerin yüzde 50''si grevlere katılırken Paris ve çevresinde de 40''tan fazla lisede öğrenciler eyleme başladı. Lille ve Saint-Nazaire dahil birçok kentte de göstericiler, otoyol ve köprülerde barikatlar kurarak trafik akışını kesti.

Ayrıca grevler kapsamında Paris''teki müzeler ziyarete kapatıldı.

SEFERLER İPTAL EDİLDİ

Diğer yandan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (DGAC), Paris''teki Orly Havalimanı''nda uçuşların yüzde 30''unun yarın ve ertesi gün için iptal edilmesini istedi.

Başka havalimanları için de benzer taleplerin gün içinde yapılması bekleniyor.

EMEKLİLİK REFORM KRİZE DÖNDÜ

Fransa Cumhurbaşkanı Macron''un en önemli seçim vaatleri arasında yer alan emeklilik reformu, 62 olan emeklilik yaşını 2 yıl uzatarak 64’e çıkarmayı öngörüyor. Ulusal Mecliste üzerine mutabakat sağlanmayan reforma karşı Fransızlar, ocaktan bu yana kitlesel grev ve gösteriler düzenliyor.

Hükümet ise mecliste yeterli desteği görmemesi nedeniyle reforma ilişkin tasarıyı mecliste oylamaya sunmadan 49. maddenin 3. fıkrası doğrultusunda doğrudan kabul etme yolunu seçmişti. 16 Mart''ta alınan söz konusu kararın ardından Fransa’da protestolar başladı. Polisin sert müdahale ettiği protestolarda yaklaşık 900 gösterici gözaltına alındı.

Gösteriler sırasında bazı gazetecilerin ve gözlemcilerin polislerce darbedildiği görüntüler tepkilere yol açmıştı. Muhalefet partileri, mecliste oylamaya sunulmadan kabul edilen reformun iptali için Anayasa Konseyine başvurmuştu.

İlgili Haberler

Fransa'da grev dalgası büyüyor! AB'den polis şiddetine sert tepki
Fransa’da göstericiler Bordeaux Belediye binası ateşe verdi
Fransa Cumhurbaşkanı ekonomi konuşulurken pahalı saatini çıkardı

Dünya Haberleri