Gelir beyanı yapmayanlar için son fırsat! Kira beyannamesinde 'pişmanlık' uygulaması
Kira geliri beyanı yapmayan vatandaşlar için son fırsat açıklandı.
110
Kira geliri elde eden mülk sahiplerinin beyanname verme süresi 5 Nisan'da sona erdi. Ancak, bu mükellefler için bir kurtuluş yolu olarak "pişmanlık" hükmünden yararlanma imkanı bulunuyor.
210
Kira, ücret ve menkul sermaye gibi gelirlerden elde eden ancak beyanname vermeyi ihmal eden mükellefler için son bir çıkış kapısı bulunuyor. Vergi dairesi kendilerine yazı gönderilmeden önce "pişmanlık" hükmünden yararlanarak vergi ödemelerini gerçekleştirebilecekler.
310
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) verilerine göre, geçen yıl elde edilen gelirler için başlayan gelir vergisi beyan dönemi 5 Nisan'da sona erdi.
Geçen yıl kira, ücret, menkul sermaye iradı ve diğer kazançlardan gelir elde eden toplamda 1 milyon 811 bin mükellef beyanname verdi.
410
Ancak, GİB'in yaptığı incelemede, gelir elde etmelerine rağmen beyanname vermeyen 400 binden fazla mükellef tespit edildi. Bu mükelleflerin vergi dairelerine bildirilmesi için çalışmalar başlatıldı ve kısa süre içinde bildirimlerin yapılması bekleniyor.
Kira gelirlerine ilişkin beyannamelerin verilmesine yönelik merak edilen sorular ve yanıtları şöyle:
510
KİMLER YARARLANABİLİYOR?
Geçen yıl konutlarından yıllık 21 bin lira ve üzeri, iş yerlerinden ise 150 bin lira ve üzeri kira geliri elde eden gayrimenkul sahipleri gelir vergisi ödemek zorundalar. Ancak, gelir elde etmelerine rağmen beyanname vermeyen mükellefler için bir çıkış yolu var: Vergi dairesi kendilerine yazı gönderilmeden önce pişmanlık hükmünden yararlanarak beyanname verebiliyorlar. Pişmanlık hükmüyle beyanname verildiğinde, ceza uygulanmadan vergilerin ödenmesi imkanı bulunuyor.
610
FAYDALANMAK İSTEYENLER NASIL BAŞVURACAK?
Söz konusu mükelleflerin vergi dairesine gidip müracaat ederek pişmanlık beyannamesi vermek istediklerini söylemeleri ve dilekçeyle başvuruda bulunmaları gerekiyor. Ayrıca, isteyen mülk sahipleri, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın "gib.gov.tr" internet adresindeki "Hazır Beyan Sistemi" üzerinden de beyannamelerini "pişmanlık" seçeneğini işaretleyerek doldurabilecekler.
710
ZAMANINDA BEYANNAME YAPIP İLK TAKSİDİ ÖDEMEYEN NE ZAMAN ÖDER?
Gelir vergisi, her yıl mart ayında beyan edilir ve mart ile temmuz aylarında iki taksit halinde ödenir. Beyannamesini zamanında veren ancak ilk taksiti ödeyemeyen mükellefler, gecikme durumunda her ay için aylık yüzde 3,5 gecikme zammı ödemek zorundadır. Vergi dairesinin icra işlemlerinden kaçınmak için borcun bir an önce ödenmesi önemlidir.
810
Mükellefler, verginin taksitler halinde ödenmesi talebinde bulunabilirler. Gerekli şartları sağladıkları takdirde, bu borçlar tecil faiziyle birlikte taksitler halinde ödenebilir.
910
VERGİ NASIL ÖDENECEK?
Vergilerin ödenmesi için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Mükellefler, Dijital Vergi Dairesi'ni (dijital.gib.gov.tr) kullanarak, mobil uygulama üzerinden anlaşmalı bankaların banka kartı veya kredi kartıyla, banka hesaplarından havale yoluyla, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlarla, vergi tahsilatı yetkisine sahip bankalar aracılığıyla, vergi dairesi vezneleri veya PTT şubelerinden ödeme yapabilirler.