Gıda sahtekarlığı en çok hangi ürünlerde yapılıyor

Yakın Doğu Üniversitesi, Dünya Gıda Güvenliği Günü'nde düzenlediği "Gıdalarda Taklit ve Tağşiş" etkinliğiyle, sahte gıda ürünleriyle mücadele stratejilerini ele aldı. Etkinlik, sahtekarlığın en yaygın olduğu ürünlere odaklanarak gıda güvenliğinin nasıl sağlanabileceğini tartıştı.

7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü'nde gerçekleşen etkinliğe Tarım Dairesi Müdürü Ercan Akerzurumlu, Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Beste Oymen ve birçok öğretim üyesi, araştırmacı ve öğrenci katıldı. Etkinliğin açılış konuşmalarını Yakın Doğu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özge Özden ve Tarım Dairesi Müdürü Ercan Akerzurumlu yaptı. Ardından, Yakın Doğu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri ve Adana Zeytin Üretim ve Pazarlama Kooperatifi (ZEYKOOP) Başkanı Dr. Mehmet Güler sunumlarını gerçekleştirdi. Etkinlik, soru-cevap bölümüyle sona erdi ve sunum yapan akademisyenlere teşekkür belgesi ve koza işi takdim edildi.

Zeytinyağı, süt, bal, safran, balık ve kahve gibi ürünlere özellikle dikkat çekildi. Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Nevzat Artık, dünya çapında her yıl 700 milyon insanın, kirlenmiş gıdalardan kaynaklanan 200'ün üzerinde hastalıktan etkilendiğini belirtti ve bu vakaların yüzde 40'ının beş yaş altı çocuklardan oluştuğunu vurguladı. AB Gıda Sahtekarlık Ağı'nın verilerine göre, gıda sahtekarlığında yanlış ve yanıltıcı etiketlemenin yüzde 47 ile ilk sırada olduğunu belirten Artık, bu durumun yanı sıra ikame ürün kullanımı, seyreltme, ürün ilavesi veya çıkarılmasının da sıkça başvurulan hileler arasında olduğunu ifade etti. Dr. Şebnem Güler ise taklit ve tağşişin en sık rastlandığı ürünler arasında zeytinyağının yüzde 24 ile öne çıktığını belirtti. Ayrıca, zeytinyağına yapılan tağşişlerin başında bitkisel rafine karışım yağları ve farklı bitki kaynaklı yağlar eklenmesi geldiğini söyledi.

Tarım Dairesi Müdürü Ercan Akerzurumlu, gıdalarda taklit ve tağşişin kabul edilemez bir durum olduğunu vurgulayarak, yapılan denetimlerde tağşişli ürünlerin tespit edildiğini ve bu durumun cezai işlem gerektirdiğini ifade etti. Prof. Dr. Özge Özden ise, Yakın Doğu Üniversitesi'nin gıda güvenliği ve sürdürülebilir tarım konularında eğitim ve bilinçlendirme faaliyetlerine odaklandığını belirterek, bu alanda toplumsal bilince katkı sağlamaya devam ettiklerini ifade etti. Son olarak, Yakın Doğu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bölüm Başkanı Perihan Adun, güvenli gıdaya erişim için gerekli olan adımları sıraladı ve tüm paydaşların sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

Sağlık Haberleri