Giresun'daki sel felaketiyle ilgili dikkat çeken iddia

Giresun'da meydana gelen sel felaketiyle ilgili ilginç bir açıklama yapıldı. Açıklamaya göre, yaşanan facia ‘Charlie Brawn’ bulutlarından kaynaklı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği bölümünde Prof. Dr. Orhan Şen Giresun’da meydana gelen sel felaketini değerlendirdi. 

Hürriyet'ten Musa Kesler'in haberine göre, yağışın deniz üzerinde oluşan ve ‘Charlie Brawn’ bulutları olarak adlandırılan bulutlardan kaynaklandığını belirten Prof. Dr. Şen bu tür dere yataklarındaki yapılaşmaların ‘riski afete dönüştürdüğüne’ dikkat çekti.
Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Şen şunları söyledi:

“Bu bölgede bu aylarda görülen yağışlar yağış tipi mevsim normallerine uygun… Yağışın şiddeti de artık mevsim normali haline geldi. Bu yağışları ‘iklim değişikliği’ ile açıklamak doğru değil. O zaman yerel yönetimler bunu bir mazeret olarak kullanıyor, ‘İklim değişti, böyle oldu’ diye işin içinden çıkmaya çalışıyorlar. Dere kenarlarının imara açılması göz ardı ediliyor.”

“DENİZ ÜSTÜNDE OLUŞAN 12 KİLOMETRE KALINLIĞINA BULUTLAR”

“3-4 gündür biz bu bölgedeki yağışları takip ediyoruz. Deniz suyu sıcaklığının 25 derece olduğunu gördük. Bu durumun bir risk olduğunu görüyorduk. Meteoroloji Genel Müdürlüğü de bu riski gördü ve gerekli uyarıları yaptı. Deniz suyundaki bu sıcaklık, bu yağışın şiddetini daha da artırıcı bir rol oynadı. Bunu iklim değişikliğine bağlanamaz.  Bu bölge, deniz 12-13 kilometre kalınlığında CB (Charlie Brawn) olarak adlandırılan ‘Kümülenembüs’ de denilen bulutlar oluştu. Bu bulutlar önce deniz üzerinde oluşur ve sonra karaya doğru hareket eder. Netice itibariyle de metrekareye 139 kilogram yağış düşmüş. 2009’de Şile ve Kilyos’a 200 kilogram yağış düşmüştü. Bu da normal. Fakat afete niye dönüştü? Bu önemli… Afete dönüşmesinde ise insani sorumluluk var. Dere kenarlarındaki yapılaşma temel sorun. Bu bölgede dereler var. Arkaları dağ. Bu derelerdeki su arkadaki dağlara düşen yağışın debisini de akış gücünü de alıyor. Dolayısıyla önüne geleni silip süpürüyor. Dolasıyla dere yatağına, su yoluna yerleşim yaparsanız, o sel orayı mutlaka vurur. Hiç şaşmaz.”

“ŞİDDETLİ YAĞIŞLAR DEVAM EDECEK”

“Küresel ısınma doğal afetlerin sıklığını artırıyor. Üç tane olacakken beş tane oluyor. Şiddetlerini de arttırıyor. Atmosferdeki sıcaklığın, küresel ısınmanın bir derece artması bu afetleri yüzde 30 oranında arttırıyor. Bu şekilde şiddetli yağışlar devam edecektir. Yağışlar engellenemeyeceğine göre yerleşim yerlerinde gerekli tedbirler alınmalı. Dere kenarları iskana açılmayacak, evler yapılmayacak. Dünyada bazı ülkelerin sigorta şirketleri bu tür iskanlara sigorta hizmeti vermiyor veya primi 10 kat, 20 kat arttırıyor.”

 

Gündem Haberleri