Selçuklu dönemine ait 796 yıllık tarihi Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, yeniden ibadete ve ziyarete açıldı. Hastalara şifa verdiğine inanılan gizemli su sesi yeniden duyulmaya başlandı.
Mengücek Beyliği döneminde 1228 yılında Ahmet Şah ve eşi Melike Turan Melek tarafından inşa edilen yapı, yıllar süren restorasyon sürecinin ardından eski ihtişamına kavuştu.
Su sesinin "huzur ve şifa" verdiğine inanıldığı Darüşşifa’da akıl ve ruh sağlığı hastalarının sakinleştiği ve tedavi gördüğü öne sürülüyor.
Ses akustiği ile dikkat çeken şifahane deki ses sistemi hastaların bulundukları odalara göre farklı tonlarda ses iletme özelliğine sahip.
“KİMİ ODAYA SESLER BAS KİMİ ODAYA TİZ”
Divriği Ulu Camii müezzini ve mihmandarı Nail Ayan, yapı hakkında şu bilgileri verdi: Bu şifahane o dönemde genel anlamda bütün hastalar için planlansa da asıl kullanım maksadı akıl ve ruh hastalıklarıdır. İç kısımdaki büyük eyvan sahne olarak kullanılmıştır. O mekanın yapılmasındaki ana gaye orada bir akustik yakalanmak hedeflenmiş ve başarılmıştır. Bir sesin bası, tizi o sahnede ayarlanmış. Ayarlanan o ses ile mekanda Kur'an-ı Kerim'deki şifa ayetleri, belli bir dönem tasavvuf musikisinin icrası ve ortada bulunan havuzun çörtenlerinden sağlı ve sollu akıp, son olarak helezonik bir şekilde tahliye ederken çıkarmış olduğu su şırıltısı, hastaları tecrit odalarında yatarlarken tedavi etmekte kullanılmış. Buradaki enteresanlık şudur ki Kur'an-ı Kerim, musiki ve su sesi odalara farklı ambiyanslarda zuhur etmektedir. Kimi odaya sesler bas giderken, kimi odaya tiz gitmektedir...