Google ve Microsoft bir ülke kadar elektrik tüketiyor

Teknoloji devleri Google ve Microsoft, Ürdün, İzlanda, Kuzey Kore ve Gana gibi ülkelerin toplam elektrik tüketimini aşacak kadar enerji tüketiyorlar.

Dijital teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte bu alandaki şirketlerin büyüklüğü de sürekli artıyor.

2023 itibarıyla en değerli 10 teknoloji şirketinin piyasa değeri, Çin'in 17,6 trilyon dolarlık gayri safi yurt içi hasılasını geçti. Bu şirketler arasında Google, Apple ve Microsoft gibi devler öne çıkıyor. Ayrıca, teknoloji sektöründeki zenginlikleriyle dikkat çeken iş insanları da en zenginler listelerinde üst sıralarda yer alıyor.

ABD'li iş insanı Elon Musk, Bloomberg Billionaires Index'e göre 227 milyar dolarlık servetiyle listenin zirvesinde bulunuyor. İlk 10'daki diğer iş insanlarının ise 8'i teknoloji sektöründe faaliyet gösteriyor.

TOPLAM ELEKTRİK TÜKETİMİ 223 MİLYON NÜFUSLU NİJERYA'DAN FAZLA

Teknoloji şirketlerinin büyüklüğüyle paralel olarak elektrik tüketimleri de önemli bir artış gösteriyor. Visual Capitalist'ten alınan verilere göre, Google ve Microsoft her biri yılda 24 teravatsaat elektrik tüketiyor. Bu miktar, Ürdün (20 teravatsaat), İzlanda (19 teravatsaat), Gana (19 teravatsaat) ve Kuzey Kore'nin (18 teravatsaat) toplam elektrik tüketiminden daha fazla. İki şirketin toplam elektrik tüketimi 48 teravatsaate ulaşıyor ve bu, Nijerya'nın (31 teravatsaat) toplam tüketiminden bile yüksek.

Diğer teknoloji devleri ise daha düşük tüketim rakamlarına sahip; Meta 12 teravatsaat, Apple 2 teravatsaat ve Nvidia 0,5 teravatsaat elektrik tüketiyor. Büyük teknoloji şirketlerinin yüksek elektrik tüketiminin başlıca nedeni, veri merkezlerinin büyük enerji ihtiyacı. Google'ın 2024 Çevre Raporu'na göre, veri merkezlerinin elektrik tüketimi 2023'te yüzde 17 arttı ve Google'ın veri merkezi küresel veri merkezlerinin elektrik tüketiminin yüzde 10'unu oluşturuyor.

Microsoft, son dört yılda yapay zeka alanındaki gelişmelerle birlikte elektrik tüketiminde büyük bir artış yaşadı. 2020'de 11 teravatsaat olan tüketim, bu süre zarfında iki katından fazla artarak 24 teravatsaat seviyesine ulaştı.

Teknoloji Haberleri