Google'dan bilgi paneli özelliği

Google'dan milyonlarca kullanıcısına bilgi paneli özelliği sunuyor. A'dan Z'ye her türlü bilgiyi en kolay ve en hızlı şekilde öğrenmeyi sağlayan bu özellik, nedir? Nasıl oluşturulur? İşte detaylar...

Bilgi paneli (knowledge panel), kişi, kuruluş, mekân veya buna benzer bilgileri, belirli veri kaynaklarından çekerek Google’ın oluşturduğu bir kısa bilgilendirme panosudur. Bilgi paneli, tamamen kullanıcı deneyimini kolaylaştırmak ve aranılan bilginin ulaşılabilirliğini hızlandırmak amacıyla 2012 yılında tanıtılmıştır.

Bilgi paneli (knowledge panel), kişi, kuruluş, mekân veya buna benzer bilgileri, belirli veri kaynaklarından çekerek Google’ın oluşturduğu bir kısa bilgilendirme panosudur. Arama motorunda eğer bir kişinin ya da bir yeri ismini aratırsanız, gerekli bilgilere erişebiliyorsa, Google tarafından açılan pencerede sağ tarafta, arama sonuçlarının yanında aradığınız şeye ait bilgi paneline ulaşabilirsiniz. Bu bilgi paneli içerisinde erişilebilen her bilgi, görsel ve yazınsal olarak en sağlıklı kaynaklardan çekilerek oluşturulur. Google bu şekilde bir bilgiye kısa bir form şeklinde ve özet halde kolaylıkla ulaşılabilen bir deneyim oluşturmuştur. Bilgi paneli, tamamen kullanıcı deneyimini kolaylaştırmak ve aranılan bilginin ulaşılabilirliğini hızlandırmak amacıyla 2012 yılında tanıtılmıştır.

Google tanınmış kişilere, yerlere ve kuruluşlara ait veriyi bir algoritma aracılığı ile başka bilgi kaynaklarından edinir. Eğer bir Google Knowledge Panel oluşturmak istiyorsanız Google’ın bu konuda nasıl bir yol izlediğini iyi anlamalısınız.

Google Bilgi Paneli (knowledge panel) oluşturulurken, oluşturulan konu hakkında onun doğrulanmış olmasından emin olmak ister. Bunun için dijital olarak görünülürlüğünüz olmalıdır. Google’ın veri edindiği yerler başlıca, kendi içerisinde oluşturulmuş hesaplardır. Kişisel hesapların güçlü ve doğrulanmış olması bilgi paneli oluşturmasında yarar sağlar. Bu gibi bir diğer seçenek ise eski bir veri kaynağı olan Metaweb’di. Metaweb 2016’da kapatılan, oldukça geniş bir kütüphaneye sahip çevrimiçi bir koleksiyondu. 2007 yılında Metaweb tarafından geliştirilen bu yazılım insanların girdiği verileri işleyerek oldukça geniş bir veri kütüphanesi oluşturma olanağı kazanmıştı.  Şimdilerde ise Google benzeri verilerin kaynağını, özellikle bilgi paneli oluşturma konusunda Wikipedia’dan ediniyor. Bu yüzden Wikipedia’da oluşturulan bilgi Google algoritması için oldukça değerlidir.

İkinci olarak tanınmış kişiler hakkında Google’ın bir biyografi bilgisi tanıyabilmesi için, biyografia.com.tr üzerinde bir biyografi oluşturulabilir. Google’ın bu bilgiyi doğrulayıp bilgi paneline dönüştürmesi konusunda oldukça avantajlıdır. Eğer biyografia.com.tr üzerinde bir biyografi yayınlanırsa, Google bunun verilerini işleyip tanınmış kişi hakkında bir bilgi paneli oluşturur. Bilgi panelinin ihtiyacı olan doğum yeri, doğum tarihi, meslek hayatı, çalışma geçmişi, eserler, sosyal medya hesabı, web sitesi ve hayat öyküsü gibi birçok bilgiyi biyografia.com.tr ’de oluşturabilmek mümkün. Wikipedia’nın aksine biyografia.com.tr özel bir şirket olduğu için burada biyografi yayınlatmak ücretli. Tanınmış kişiye dair siteye girilmiş olan tüm bilgiler, Google algoritması tarafından düzenlenip, bilgi paneli üzerinde kullanılmaktadır.

 

İlgili Haberler

Google’ın hiç bilinmeyen birbirinden eğlenceli özellikleri
Google’dan müthiş özellik! Gizli özelliği keşfedildi
Chrome'a yeni bellek özellikleri geldi

Teknoloji Haberleri