Kırklareli'nin Vize ilçesinde faaliyet gösteren bir işletme, ormanlardan eğitimli köpeklerle toplanan trüf mantarlarını kullanarak çeşitli ürünler üretiyor.
Özellikle "mantar avcıları" olarak bilinen kişiler, özel eğitimli köpekler yardımıyla topladıkları trüf mantarlarını bu tesislere getiriyor.
20 ÇEŞİT ÜRÜN HALİNE GETİRİYORLAR
Burada işlenen mantarlar, çeşitli işlemlerden geçirilerek trüf sosu, konserve, trüf tuzu, trüf yağı gibi 20 çeşit ürün haline getiriliyor.
YILDA 3 İLA 5 TON İŞLENİYOR
İşletmenin müdürü Selçuk Argun yaptığı açıklamada yaklaşık beş yıldır trüf mantarından üretim yaptıklarını belirtti.
İşletmenin müdürü Selçuk Argun yaptığı açıklamada yaklaşık beş yıldır trüf mantarından üretim yaptıklarını belirtti. Argun, ürettikleri ürünler arasında trüf mantarı yağı, trüf sosu, trüf tuzu gibi 20 çeşit ürünün bulunduğunu ve yılda ortalama 3 ila 5 ton trüf mantarını işlediklerini ifade etti. Ürünlerini yurt içinde satışa sunduklarını ve tamamen yerli üretim yaptıklarını vurguladı.
TOPLAMA SÜRECİNİN ZORLU OLDUĞU İÇİN ÇOK DEĞERLİ
Argun ayrıca gelecek yıllarda Avrupa ülkelerine ihracat yapmayı hedeflediklerini belirtti. Trüf mantarının nadir bulunması ve toplama sürecinin zorluğu nedeniyle değerli olduğunu vurgulayan Argun, işletmelerini açarken trüf mantarı ithalatının önüne geçmeyi amaçladıklarını söyledi.
10 KİLOMETRE YOL GİDİYOR
Öte yandan, bölgede "Mantar avcısı" olarak bilinen 63 yaşındaki Ekrem Kalemli, günlük olarak en az 10 kilometre yol kat ederek mantar topladığını dile getirdi.
Bulgaristan'dan zorunlu göçle Kırklareli'ne geldiğini belirten Kalemli, altı yıl önce iki eğitimli köpek alarak mantar toplamaya başladığını ifade etti.
70 AVROYA SATIYOR
Trüf mantarının diğer mantar türlerine göre kazancının daha fazla olduğuna işaret eden Kalemli, kalitesi düşük mantarın 40 avroya, kaliteli mantarın ise 70 avroya sattığını anlattı.