Türkiye’de yeşil mercimek üretiminde önemli bir yere sahip olan Yozgat’ta çiftçiler, hasat sezonunu açtı. Bazı çiftçiler makine yardımıyla hasat yaparken, bazıları da geleneksel yöntemlerle, tırpan kullanarak ürünlerini topluyor. Teknolojinin ilerlemesiyle sayıları azalan ve geçimlerini tırpanla sağlayan işçilerin de yoğun mesaisi başladı. Sabahın erken saatlerinde işe başlayan tırpan işçileri, 30 dereceyi bulan sıcaklıkta çalışmaya devam ediyor. Günlük 1500 lira yevmiye ile çalışan tırpan işçileri, Yozgat’ın Çalatlı köyünde bereketli topraklarda emek harcıyor.
"TATİLE GİTMİŞTİM, GERİ GELİP TIRPAN YAPIYORUM"
Yozgat’ta tırpan işçisi bulmanın zorluğu nedeniyle tatile gittiği Antalya’dan geri dönmek zorunda kalan Ali Osman Akyol, “16 yaşımdan beri çiftçilik yapıyorum, tırpan işiyle uğraşıyorum. Tatildeyken arkadaşlarım arayıp çalışacak adam bulamadıklarını söylediler, ben de geri dönüp çalışmaya başladım. 40 yıldır tırpan işiyle uğraşıyorum, günlük 1500 lira kazanıyorum. Geçen yıl yevmiyemiz 800 liraydı. Yozgat’ta tırpan işçisi kalmadı, herkes yaşlandı. Biz üç kişi kaldık. Bu gidişle tırpancılık bitecek gibi görünüyor. Makineyle biçmek hem pahalı hem de ürün kaybı fazla oluyor. Tırpan daha iyi. Güneş altında çalışmak zor ama mecburuz” dedi.
"TIRPAN İŞÇİSİ BULMAK ÇOK ZOR"
Yazıpınar köyünden gelen Hıfzı Erdoğan ise 15 yaşından beri tırpancılık yaptığını belirterek, “Aşırı sıcaklarda çalışmak zor ama ekmek parası için yapıyoruz. Yevmiyemiz 1500 lira, tırpancı yetişmiyor, bilenler de yaşlandı. Tırpan işçisi bulmak zor. Makinenin masrafı fazla olduğu için geleneksel yöntemi tercih ediyorlar” dedi.
Çalatlı köyünde tırpanla hasat yapan 64 yaşındaki çiftçi Bünyamin Ayverdi de 20 yaşından beri çiftçilik yaptığını belirtti. 20 dönüm tarladan 5-6 ton mercimek beklediğini ifade eden Ayverdi, “Belki daha az olabilir, çünkü bu yıl mercimek hastalandı, rüzgar ve sıcaklık mercimeği kuruttu. Bu yüzden verim düşebilir. Geçen yılki üretimi bu yıl bulamayabiliriz. Tırpan işçisi bulmakta zorlanıyoruz, geçen yıl dört kişi getirmiştim, bu yıl üç kişiyi zor buldum. Onlar da azalıyor, geçen yıl 800 lira günlük yevmiye verdim, bu yıl 1600 lira veriyorum. Tırpan işçileri olmazsa ürün tamamen tarlada kalacak, makine ile biçmeye gücüm yetmiyor. Bu işçiler bitene kadar mercimek ekmeye devam edeceğim” dedi.