Çelik sektörü Berlin'de düzenlenen 'SteelOrbis 2024 Bahar Konferansı'nda buluştu. Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Başkanı Adnan Aslan 2024 yılı sonunda ihracat hedeflerini açıkladı. Tonaj olarak 17 milyon ton ve değer olarak ise 15 milyar dolarlık bir ihracat hedefi belirlediklerini dile getirdi.
Sektördeki istihdam sorununa dikkat çeken Aslan “Asgari ücretle çalışanlarımız var, ancak ikramiyeler eklenince asgari ücretin üzerine çıkıyor. Bir kaynakçının günlük yevmiyesi 3 bin 500 lira olmasına rağmen çalışan bulmakta zorlanıyoruz” dedi.
Aslan “Türk çelik sektörünün üretiminin yüzde 70'i elektrikli ark ocakları ve çelik hurdasının geri dönüştürülmesi ile yapılıyor. Bu sayede dünyada önde gelen yeşil çelik üreticileri arasında yer alıyoruz ve AB ülkelerine kıyasla çelik üretimimizde çok daha düşük karbon salınımı gerçekleştiriyoruz” diyerek konuştu.
ÇELİK FABRİKALARI EN ÇOK NEREDE?
Çelik üretiminde dünyadaki ülkeler arasında ilk 10’da yer alan Türkiye’de demirin en çok çıktığı yerler arasında Sivas-Divriği, Malatya-Hekimhan yer alıyor.
Demir çelik fabrikaları ise daha çok İzmir, Sivas, Bartın, Ereğli, Karabük, İskenderun’da yoğunlaşmış durumda.
ÇELİK USTASI NE İŞ YAPAR?
Çelik Konstrüksiyon Ustası, çelik yapıların inşası için gereken çelik parçalarının kesilmesi, kaynaklanması ve montajı gibi işlemleri yapan uzmanlardır. Genel olarak çelik montaj ustası; çeşitli yapı ve nesnelerde kullanılan çelik malzemeye şekil veren ve uygun birleşimleri sağlayan kişidir. Bu kişiler, çelik malzemenin planlanan şekilde kesilmesi, şekillendirilmesi, kaynaklanması ve montajı gibi süreçleri başarıyla gerçekleştirirler.