Bilkent Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hakan Kara, doğalgaza yapılan %38'lik zammın enflasyonu yaklaşık 1,2 puan yükselteceğini hesapladı.
Bu etkinin 1 puanının ise bu yıl içinde görüleceğini aktaran Kara "Yıl sonu resmi enflasyon hedef/tahmini yüzde 38 olduğundan elektrik ve doğalgaza yapılan zam yüzde 38 ile sınırlı tutuldu. Fakat bu zamlar yapıldığı için enflasyonun yıl sonunda yüzde 38'e düşme olasılığı sıfırlandı" şeklinde ifadelere yer verdi.
“YILIN KALANI VATANDAŞ İÇİN ZOR GEÇECEK”
Prof. Dr. Hakan Kara, Türkiye ekonomisinde önümüzdeki aylarda stagflasyon yaşanacağını öngörürken, şu ifadelere yer verdi:
"Son dönemde enflasyonun alım gücünü eritmeye devam etmesine rağmen ücret artışlarının sınırlı yapılması ve elektrik-doğalgaz-ulaştırma gibi seçim sonrası gecikmiş zamların hayata geçirilmesi nedeniyle üçüncü çeyrekte stagflasyon yaşanacak. Yılın kalanı vatandaş için zor geçecek."
STAGFLASYON NEDİR?
Stagflasyon terimi ilk olarak 1965'te İngiltere'de, o dönemdeki ekonomik durumu tanımlamak amacıyla kullanılmıştır. 1970'lerdeki petrol krizi sonrası yaşanan durgunlukla birlikte daha da yaygınlaşmıştır.
"Stagflasyon" kelimesi, "stagnasyon" ve "enflasyon" kelimelerinin birleşiminden oluşur. Stagnasyon, ekonominin durgunluk veya daralma sürecine girmesini ifade ederken, enflasyon paranın değer kaybı ve fiyatların artışı anlamına gelir. Ekonomideki durgunluk ve para biriminin değer kaybının aynı anda yaşanması stagflasyon olarak adlandırılır.
İktisat teorisinde paradoksal bir durum olarak kabul edilen stagflasyonda, işsizlik oranının artması sıkça görülür. Bu durumun paradoksal olarak değerlendirilmesinin sebebi, klasik iktisat teorilerine göre işsizlik ve enflasyon oranları arasında ters bir ilişki olmasıdır.
Normalde, enflasyon artarken işsizlik düşer veya enflasyon düşerken işsizlik artar. Ancak stagflasyon durumunda bu ters ilişki geçerli olmaz; enflasyon ve işsizlik aynı anda artar.