Haluk Pekşen uyardı: Sığınmacı krizi çözülmezse sonu iç karışıklık olur

Bir dönem Cumhuriyet Halk Partisi'nde milletvekillik görevi yapan hukukçu Haluk Pekşen, son günlerde artan sığınmacı sorunu hakkında çarpıcı uyarılarda bulundu.

Eski CHP milletvekili Haluk Pekşen, iktidarın sığınmacı politikasını eleştirerek 2010’da Tunus’ta başlayan Arap Baharı ile Suriye’de yaşanan iç savaşın Türkiye’de yinelenmek istendiğini öne sürdü. 2010’da Tunus’ta başlayan Arap Baharı ile Suriye’de yaşanan iç savaş ortamının Türkiye’ye taşınmak istediğini söyleyen Pekşen, “Türkiye’de kontrol dışında 10 milyon civarında göçmen var. Bu rakam Avrupa’daki birçok ülkenin nüfusundan dahi fazladır. Nereden, kimler tarafından gönderildiğini bilmediğimiz bu insanların fiziki durumu oldukça dikkat çekicidir. Bu ülkemizi gelecekte kaosa ve iç karışıklığa sürükleyecek bir tablodur” dedi.

''GÖÇMEN DEĞİL PROJE KARŞITLIĞI VAR''

Cumhuriyet''ten Erman Şentürk''ün haberine göre, Türkiye''de göçmen karşıtlığından ziyade siyasi proje karşılığı olduğunu dile getiren Haluk Pekşen, ''''Ege’de, Akdeniz’de, Karadeniz’de yaşayan Almanlara, İngilizlere, İrlandalılara, İtalyanlara, Gürcülere karşı bugüne kadar bir karşıtlık oluştu mu? Sıkıntımız Suriyeliler, Afganlar ve Pakistanlılar konusundadır. Neden ülkemize gelenlerin hepsi 30 yaş altı erkekler? Belli bir amaca hizmet etmek üzere ülkemize getirilen bu kişileri derhal ülkelerine geri göndermek zorundayız.” yorumunda bulundu.

GERİ KABUL ANLAŞMASINI HATIRLATTI

Pekşen, 2025 yılına kadar geçerli olan geri kabul antlaşmasına da dikkat çekerek şunları söyledi: “Norveç, Suriye’de savaş bitmiştir, tüm göçmenler ülkelerine geri dönebilir diyerek geçtiğimiz hafta çıkarılan tüm düzenlemeleri iptal ederek 35 bin insanı geri gönderiyor. Artık Suriyelilerin Avrupa’da kalması için gerekçe yoktur dendi. İmzaladığımız geri kabul antlaşmasına göre 2025 yılına kadar sığınmacıları geri göndermeyeceğiz ve karşılığında 3.5 milyar Avro alacağız. Peki Avrupa bu 3.5 milyar Avro’yu neden Suriye’ye vermiyor? O kaynağı Suriye’nin yeniden inşası, iskânı için kullanın. Peki neden Türkiye? Türkiye bu süreci dikkatle aşamadığı takdirde bedelini çok ağır öder.” 

 

Politika Haberleri