Söz konusu ABD’nin önde gelen sağlık kuruluşlarından Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından yapılan bir araştırmada hamile kadınlar üzerinden gerçek veriler kullanılarak yapılan ilk araştırma olması sebebiyle büyük bir öneme sahip olan incelemede Covid-19 aşısı olmanın hem anneyi hem de bebeğini koruduğu sonucu çıktı.
UMUT VERİCİ SONUÇLAR
İki doz Moderna ya da Pfizer/BioNTech aşısı olan hamile kadınlar ve çocuklarından elde edilen verileri inceleyen bilim insanları hamileliği sırasında Covid-19 aşısı olan annelerin çocuklarının Covid-19 sebebiyle hastaneye kaldırılma oranının çok daha düşük olduğunu ortaya çıkardı. Hamile kadınlar üzerinden gerçek veriler kullanılarak yapılan ilk araştırma olması sebebiyle büyük bir öneme sahip olan incelemede Covid-19 aşısı olmanın hem anneyi hem de bebeğini koruduğu sonucu çıktı.
"KORUMA YÜZDE 80'LERE ÇIKIYOR"
Araştırmadan elde edilen sonuçları kamuoyu ile paylaşan Dr. Dana Meaney-Delman, “Bu veriler hamilelik sürecinde Covid-19 aşısı olunmasının bebeklerin Covid-19’u ağır geçirme riskini azalttığını gözler önüne seriyor. Bunun sebebinin yeni doğan bebeğin annenin antikorlarını taşıması olduğunu düşünüyoruz” dedi. Temmuz 2021 ile Ocak 2022 arasında 6 aylıktan küçük bebeklerin verilerini inceleyen bilim insanları hamilelik sürecinde Covid-19 aşısı olunmasının çocukları yüzde 61 oranında hastalığın ağır geçirilmesinden koruduğu sonucuna vardı.
Araştırmada, “Kadınlar hamileliğin 21’inci haftasından doğuma 14 gün kala Covid-19 aşısı olursa bu koruma yüzde 80’lere çıkıyor. Eğer aşılama hamileliğin başında olursa aşının etkisi bebekler için yüzde 32’ye düşüyor” denildi. Araştırmada Covid-19 aşısı olmayan annelerin çocuklarının Covid-19 sebebiyle hastaneye kaldırılma oranının ise yüzde 84 olduğu sonucu ortaya çıktı.