Hasadı başladı. Her yere gönderiliyor

Bilecik'in Osmaneli ilçesinde yetiştirilen ve coğrafi işaret tescili bulunan karpuz, tarlalardan toplanarak satışa sunulmak üzere çeşitli noktalara gönderiliyor.

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 2022 yılında tescillenen Osmaneli karpuzu, ilçenin önemli üretim merkezlerinden biri olan Medetli köyündeki tarlalarda, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden gelen mevsimlik işçiler tarafından toplanıyor. Tüccarlar tarafından kamyonlara yüklenen karpuzlar, başta İstanbul olmak üzere birçok şehirdeki manav, market ve pazarlara gönderilerek tüketicilere sunuluyor.

Medetli Köyü Muhtarı Gürhan Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul'a 2 saat, Eskişehir, Sakarya ve Bursa'ya ise 1 saat mesafedeki yaklaşık 5 bin dönüm alanda karpuz hasadına başladıklarını belirtti. Osmaneli karpuzunun aroması, tadı ve kalitesiyle tüketicilerden büyük ilgi gördüğünü ifade eden Karaca, "Bu yıl karpuz üretiminden köylümüz oldukça memnun. Alana da satana da hayırlı, bol bereketli bir yıl olsun." dedi.

Üreticilerden Yaşar Aksoy ise bu yılki ürünlerin kalitesinden ve fiyatlardan memnun olduklarını söyledi. Aksoy, "Havaların kurak gitmesi nedeniyle ürünlerimiz normalden 10 gün önce olgunlaştı. 65 dönüm tarlamız var ve bu yıl Medetli köyünde ilk hasadı yapmak bana nasip oldu. Çiftçimizin yüzünün güleceği bir sezon olmasını diliyorum." diye konuştu.

Şanlıurfalı işçibaşı Mehmet Kaplan, Adana'daki hasadın erken bitmesi üzerine işçi arkadaşlarıyla birlikte Bilecik'e gelerek çalışmaya başladıklarını ve sabahın erken saatlerinden gün batımına kadar karpuz topladıklarını anlattı.

Kütahya'dan gelen tüccar Faruk Kap, Medetli'de yetişen karpuzun aromasının çok iyi olduğunu belirtti. Üreticiden aldıkları karpuzları Türkiye'nin dört bir yanına gönderdiklerini söyleyen Kap, "Medetli köyünden her yıl 500 dönüm karpuz alıyorum. Her yıl köye geldiğimde ve sezon kapanışında kurban kesimini gelenek haline getirdik. İlk tarlaya girdiğimizde ve sezon sonunda mutlaka kurbanımızı kesiyoruz. İşçilerimizle ve köylülerimizle birlikte bu kurbanı tüketiyoruz. Bol bereketli bir sezon olsun inşallah." şeklinde konuştu.

Ekonomi Haberleri