Hasadı başladı: Tam bir şifa deposu...200 ton rekolte bekleniyor

Nüfusunun yüzde 80'inin tarım ve hayvancılıkla geçimini sağladığı Aksaray'da sarımsak hasadı başladı. Tamamen organik ve GDO'suz olarak üretilen sarımsakta, bu yıl rekolte geçtiğimiz yıla kıyasla artış gösterdi.

Türkiye'nin tarım ve hayvancılık alanında önde gelen illerinden Aksaray'da organik ve GDO'suz sarımsağın hasadı başladı. Geçen yıla göre daha yüksek rekolte veren sarımsaklar, tarım işçileri tarafından 100 dönümlük arazide hasat ediliyor ve 200 ton civarında sarımsak elde ediliyor. Üretici Aydın Öngün (66), bu yıl yağışların fazla olması nedeniyle yüzlerinin güldüğünü belirtti.

Aydın Öngün'ün oğlu Uğur Öngün (33), iklim değişikliği sebebiyle bu yıl hasadın 15 gün önce başladığını söyleyerek, "2024 sarımsak hasadına başladık. Sarımsaklarımız Türkiye'nin ilk ve tek organik sarımsakları. Geçen yıl üretimimiz düşüktü, ama bu yıl rekoltemiz biraz daha yüksek. Ortalama olarak dönüm başına 2 ton sarımsak elde ediyoruz. Geçmiş yıllarda bu miktar 1 ton 600 kilo ile 1 ton 900 kilo arasındaydı. Ancak hasadın büyük bir bölümü hala devam ediyor. Organik sarımsağın geçiş süreci 1-2 ve 3. yıllardan sonra tam organiğe dönüyor. Bu yıl bizim 7. yılımız ama iklim değişikliği nedeniyle bu yıl hasat 15 gün erken başladı. Başta rekolte konusunda endişelerimiz vardı ama şu an beklediğimizden daha yüksek bir rekolteye ulaştık. Sarımsaklarımızı Aksaray'ın ata tohumundan geliştirdiğimiz bir çeşit olarak üretiyoruz. GDO'suz ve tam organik üretimimiz devam ediyor. Bu yıl 100 dönüm arazide organik sarımsak üretimimiz var ve rekolte beklentimiz 200 ton civarında" dedi.

Ekonomi Haberleri