Piyasaların son dönemde oldukça hareketli olduğunu belirten Kolçak, kiracıları üzecek açıklamalarda bulundu.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in işaret ettiği yüzde 25 kira artış sınırının Temmuz ayında kaldırılacağını söyleyen Kolçak, kira artışlarının artık TÜFE oranlarına göre belirleneceğini ve bunun yüzde 50'yi aşabileceğini vurguladı.
Merkez Bankası toplantısına da değinen Kolçak, "Perşembe günü Merkez Bankası toplantısı var. Merkez Bankası'nın faiz oranlarını sabit tutacağı düşünülüyor. Genel anlamda merkezden bir sürpriz beklenmiyor. Ancak, Perşembe günü bir faiz artışı olursa, bu durum borsada satışa yol açabilir" dedi.
Doların sabit kalmasının bazı avantajlar sunduğunu belirten Kolçak, "Doların düşük seviyelerde kalması, uzun vadede yatırımcılar için gram altın avantajı yaratıyor, ancak bu kısa vadede geçerli değil" ifadelerini kullandı.
KİRA SINIRLAMASI KALKIYOR
Kiracılara kötü haberi veren Kolçak, "Temmuz ayında kira sınırlaması sona eriyor. Bu, eski kiracılar için kötü haber. Sınırlama kalktığında, kiralar otomatik olarak artacak. 12 aylık ortalama şu an için yüzde 59,64 civarında. Şu anda 10 bin TL kira ödeyen bir kiracı, sınırlama kalktığında yaklaşık 15 bin TL ödemek zorunda kalacak. Sınırlama kalktığında, TÜFE'ye göre kira fiyatları daha da yükselecek" şeklinde konuştu.
Kirada yüzde 25 zam sınırı kalkıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yüzde 25 zam sınırının devam etmesi için hiçbir neden olmadığını belirterek, kira artış sınırının kaldırılacağı mesajını verdi. Bakan Şimşek, "Kira artışlarına sınırın devam etmesi için sebep görmüyorum" dedi.
Peki, yüzde 25 zam sınırı kalkarsa kira artışları nasıl belirlenecek? Ev sahipleri istedikleri zammı yapabilecek mi? İşte ayrıntılar...
Son iki yıldır yüzde 25 zam sınırı uygulanıyordu. Kira sözleşmesi sona eren eski kiracıların kiralarına tavan zammı yüzde 25 olarak belirleniyor ve bu şekilde devam ediyordu. Ancak yeni dönemde artık böyle olmayacak. Temmuz sonrası kira artışları, yıllık enflasyon ortalamasına göre belirlenecek.
Kira zammı, 12 aylık enflasyon ortalamasına göre belirlenecek. Nisan ayı ve önceki 11 ayın eklenmesi ile çıkan sonuç 12'ye bölünerek yıllık ortalama enflasyon hesaplanıyor. Kira artışları bu rakama göre yapılacak. Geçen ay bu oran yüzde 59,64 olmuştu. Eğer yüzde 25 zam sınırı olmasaydı, geçen ay kira sözleşmesi yenileyecek ev sahipleri kiraya en fazla yüzde 59,64 oranında zam yapabilecekti. Ancak yüzde 25 sınırı nedeniyle zam yüzde 25 ile sınırlı kaldı.
Temmuz sonrası kira zammı, enflasyon ortalamasına göre belirlenecek. Beklentilere göre, Temmuz ve sonrasında kira zamlarında tavan rakamlar şu şekilde olacak:
- Haziran ayı enflasyon ortalaması beklentisi: %64,6
- Temmuz ayı enflasyon ortalaması beklentisi: %70,9
- Ağustos ayı enflasyon ortalaması beklentisi: %64,1
- Eylül ayı enflasyon ortalaması beklentisi: %62,4
- Ekim ayı enflasyon ortalaması beklentisi: %60,6
- Kasım ayı enflasyon ortalaması beklentisi: %58,8
- Aralık ayı enflasyon ortalaması beklentisi: %56,9
Yüzde 25 zam sınırının kalkmasıyla birlikte kira artışları, enflasyon oranlarına bağlı olarak daha yüksek seviyelere ulaşabilecek. Kiracı ve ev sahipleri arasındaki zam pazarlığı bu enflasyon oranlarına göre şekillenecek.