Havacılık devi olan o firmaya soruşturma

AB Komisyonu, Covid-19 salgını sırasında Almanya tarafından Lufthansa'ya sağlanan 6 milyar Euro'luk devlet yardımıyla ilgili olarak soruşturma başlattı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Covid-19 salgını sırasında Lufthansa'ya Almanya tarafından sağlanan 6 milyar Euro'luk devlet yardımıyla ilgili olarak soruşturma başlattı. AB Komisyonu'nun açıklamasına göre, küresel seyahat kısıtlamaları nedeniyle iflas tehlikesiyle karşı karşıya kalan Lufthansa'ya yapılan bu kamu yardımının Avrupa rekabet kurallarına uygun olup olmadığını belirlemek amacıyla soruşturma açıldı.

Arka planda, AB'nin en üst mahkemesi olan Avrupa Adalet Divanı'na bağlı Genel Mahkeme'nin 10 Mayıs 2023 tarihli kararı etkili oldu. Genel Mahkeme, salgın döneminde Almanya'nın Lufthansa'ya sağladığı 6 milyar Euro'luk yeniden sermayelendirme yardımının Komisyon tarafından onaylanmasını iptal etmişti. Kararda, Komisyonun kararında yapılan hatalar ve şirketin piyasadan finansman sağlama kapasitesinin hatalı değerlendirildiği belirtilmişti.

AB Komisyonu ise 2020 yılında Almanya'nın Lufthansa'ya bu mali yardımı koşullu olarak onaylamış, ancak Genel Mahkeme'nin kararı üzerine yeniden değerlendirme yapma kararı almıştı. AB ülkeleri, kamu desteklemelerini AB Komisyonu tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde ve rekabete zarar vermeyecek şekilde kullanma yükümlülüğüne sahiptirler.

Lufthansa, Covid-19 salgını nedeniyle yaşadığı mali sıkıntılar sonrasında Almanya ve diğer ülkeler tarafından sağlanan toplamda 9 milyar Euro'luk kurtarma paketiyle iflas tehlikesinden kurtulmuştu. Şirket, seyahatlerin artmasıyla birlikte aldığı yardımın bir kısmını geri ödemişti.

Gündem Haberleri