Sosyal medyada büyük tepki toplayan, harita üzerinden sokak köpeklerinin yerini gösteren internet uygulaması Havrita’nın, hayvanları hedef gösterdiği ve ölümlerine neden olduğu gerekçesiyle kapatılması için kamuoyu oluşturuldu.
Uygulamanın kapatılması için dava kararı aldıklarını belirten İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Gülsaniye Ekmekçi, "Antalya Muratpaşa’da çok sayıda işaretleme yapıldı. Ardından parkta 8-10 köpek zehirlendi. Uygulamanın tamamen kapatılması gerekiyor. Türkiye Barolar Birliği bünyesinde Hayvan Hakları Komisyonu olarak dava açmak için karar aldık" dedi.
İşaretlemelerin iyi niyetli olmadığını belirten Avukat Ekmekçi, “Havrita, sokakta köpek istemeyen, hayvanların toplatılıp öldürülmesini isteyen kişilerin oluşturduğu bir uygulamadır. Sokakta görülen köpeklerin işaretlenmesini istiyorlar. Her yerden işaretlemeler yapılıyor. Bu işaretlemeler iyi niyetli değil çünkü işaretlenen yerde aynı gün ya da ertesi gün köpek öldürme vakaları duyuyoruz. Bize bu yönde ihbarlar geliyor. Bakıyoruz uygulamada işaretlenmiş yer mi diye evet öyle olduğunu görüyoruz” diye konuştu.
''UYGULAMA YÜZÜNDEN HAYVANLARIN YAŞAM HAKKI TEHLİKE ALTINDA''
Uygulamayla hayvan düşmanlığının empoze edildiğini belirten Ekmekçi, "Sosyal medyada çok fazla hesapları var gibi gözüküyor ama hepsi sahte. Bu uygulamaları kısa sürede geliştirdikleri için inanılmaz bir para güçleri olduğunu düşünüyoruz. Toplum bir anda ‘hayvansever’ ve ‘hayvan düşmanı’ diye ikiye bölündü. Platform toplumu karıştırmak için oluşturulmuş. Biz hukukçular bu uygulamadan son derece rahatsızız. Yaşananlar yasaya aykırı, Türkiye’de hayvanların yaşam hakkı hem Hayvanları Koruma Kanunu, taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelerde, uygulama yönetmeliğinde güvence altına alınmıştır. Uygulama yüzünden hayvanların yaşam hakkı tehlike altında. Dolayısıyla uygulamanın tamamen kapatılması gerekiyor. Bunun için bizler barolar olarak dava açmayı düşünüyoruz. Hatta Türkiye Barolar Birliği bünyesinde de Hayvan Hakları Komisyonu olarak bu yönde bir karar aldık. Barolar birliğinin onayına sunacağız, eylül ayı gibi davayı açmayı umuyoruz” ifadelerini kullandı.
Bilgi Teknolojiler ve İletişim Kurumu (BTK) başkanının yaşam hakkını tehdit eden içerikleri barındıran uygulamaları resen kapatma yetkisi olduğunu söyleyen Ekmekçi, “Dava açmamıza da gerek yok. Sosyal medyada ortalık adetA yıkılırken yetkililerin harekete geçmemesi bizi üzüyor. Hayvanların ağzı dili yok, biz insanlar da olmasa savunacak kimseleri yok. Uygulama kapatıldıktan sonra yeniden hangi isimle hangi hesap açılırsa açılsın sonuna kadar mücadele edeceğiz" dedi.
''UYGULAMA, TOPLUM VE İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR''
Avukat Ekmekçi, Antalya’da köpeklerin zehirlenme haberi gelmeden önce Havrita’ya yönelik görsellerin sosyal medyada paylaşıldığını belirtti: "Muratpaşa’da çok sayıda işaretleme yapıldı. Ardından parkta 8-10 köpek zehirlendi. Bu bir suç, aynı zamanda toplum ve insan sağlığını da tehdit ediyor. Sadece hayvanlar değil hayvanseverler de hedef haline geliyor. Bu işaretlemeler yapıldığında o hayvanları korumak için giden de oluyor. Bu da birtakım çatışmaları beraberinde getiriyor. Bir an önce gerekli müdahaleler yapılmalı."
''HAVRİTA, SAHİPSİZ HAYVANLAR KATLİAM PLANLAMA MERKEZİ GİBİ ÇALIŞIYOR''
Havrita adlı uygulamanın erişime engellenmesi için iki tip başvuru yapıldığını anlatan Türkiye Hayvanları Koruma Vakfı Başkanı Erman Paçalı da şöyle konuştu:
"Bunlardan biri vatandaşlarca Sulh Ceza Hakimliklerine yapılan ve 5651 sayılı yasa kapsamında erişimin engellenmesi talepli başvurular. 5651 sayılı yasa kapsamında doğrudan kişilik haklarına yönelik içermediği için bu talepler reddediliyor. İkinci yol ise suçun önlenmesi kapsamında savcılıkların, bakanlıkların, Bilgi Teknolojiler ve İletişim Kurumu (BTK) başkanının veya Cumhurbaşkanlığının erişime engelleme talebinde bulunma hakkı. Ne yazık ki bu kurumlar bugüne dek böyle bir girişimde bulunmadı. Haziran ayı içerisinde biz Silivri Cumhuriyet Başsavcılığına Havrita hakkında örgütlü bir suç şebekesinin bu uygulamayı araç olarak kullandığı gerekçesi ile suç duyurusuna konu ettik ancak savcılık tarafından da bu yönde bir tedbir alınmadı. Havrita bugün sahipsiz hayvanlar katliam planlama merkezi gibi çalışıyor adeta. Kurulduğu ilk günden bu yana sadece birkaç ay içerisinde sayısız katliamın merkezinde yer alıyor. Yıllarca bulundukları bölgelerde sorunsuzca yaşayan hayvanlar bu uygulamada işaretlendikten hemen sonra katlediliyor. Bunun için adeta bir ekip çalışıyor. Üstelik uygulama yer sağlayıcıymış gibi BTK tarafından sertifikalandırıldı BTK."
''UYGULAMA, HAYVANLARI KORUMAYA ÇALIŞAN HAK SAVUNUCULARINI DA HEDEF GÖSTERİYOR''
Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) Koordinatörü Fatma Biltekin ise uygulamanın sokak hayvanlarını hedef gösterdiğini söyleyerek “Amerika''da bulunan bir IP adresi ile açılan bir site. Siteye eklenen hayvanların zehirlendiği, öldürüldüğü, kaybolduğu, işkenceye maruz kaldığı ile ilgili haberler geliyor. Platform sadece hayvanları değil, hayvanları korumaya çalışan hak savunucularını da hedef gösteriyor. Bu hedef göstermeler sonucunda hayvan besleyen kişiler saldırıya uğramaya başladı. Burada suçlu olan sokakta kuytu bir köşede yaşam mücadelesi veren hayvanlar değil hayvanlara karşı sorumluluğunu yerine getirmeyen kamu kurumları, tepkilerin de bu kurumlara yönelik olması gerekiyor. Sokakta yaşayan hayvanlar ile yüzyıllara dayalı bir ortak yaşam kültürümüz var, kentler ve sokaklar sadece bizlere ait değil. Yaşam hakkı sadece insana özgü bir hak da değil bu yüzden herkese hayvanların da yaşam hakkı olduğunu tekrar hatırlatmak istiyorum” ifadelerini kullandı.
''LİNÇ KAMPANYASINDAN SONRA UYGULAMA GİRİŞLERİNDE ARTIŞLAR OLDU''
Havrita-Başıboş Köpek Haritası’nın sözcüsü Avukat Devrim Koçak ise, "Havrita’nın burada köpekler gösterilmiş gidin zarar verin" gibi bir çağrısı yok. Bir müptezel köpeğe kötülük yapmak istiyorsa ‘haritadan bakayım’ demez. İki günlük linç kampanyasından sonra uygulama girişlerinde artışlar oldu. 1 saat öncesinde 3 bin 542 giriş yapıldı" diye konuştu.