En yetkili uzman isim açıkladı: Her boyun ağrısı fıtığ mıdır?

Uzm. Dr. Büşra Değirmenci “Boyun ağrısı denilince akla ilk boyun fıtığı gelse de aslında ağrıların çoğu kas, bağ dokusu ya da duruş bozuklukları kaynaklıdır” ifadelerini kullanarak boyun fıtığı hakkında bilgi verdi.

Oldukça sık görülen bir kas iskelet sistemi hastalığı olduğunu ve çoğu insanın yaşamları boyunca en az bir kez boyun ağrısı yaşadığını ifade eden Büşra Değirmenci, “Bunların yaklaşık yüzde 15’i kronik boyun ağrısına dönüşür” dedi.

Uzman isim “Boyun ağrısı, farklı anatomik yapılardan ve birçok farklı hastalıktan kaynaklanabilir. Boyundaki kaslar, tendonlar, bağlar, intervertebral diskler, servikal sinir kökleri ve faset eklemlerin her biri ağrı kaynağı olabilir. Boyun ağrısı denilince akla ilk boyun fıtığı gelse de aslında ağrıların çoğu kas, bağ dokusu ya da duruş bozuklukları kaynaklıdır” dedi.

GÜNLÜK YAŞAMDA MARUZ KALINAN STRES BOYUN AĞRISINI ARTTIRIR

“Özellikle masa başında çalışanlarda, bilgisayar kullananlarda boyun ağrısı yaygındır. Öne eğilerek çalışmak, uzun süre boynu öne eğik tutarak telefona bakmak, tablet/bilgisayar kullanmak, el işi yapmak, araba sürmek, uygun olmayan yastık seçimi, elde bulaşık yıkamak gibi boynun belli bir pozisyonda uzun süre tutulduğu ev işleri gibi nedenler ağrıya neden olabilir. Günlük yaşamda maruz kalınan stres boyun ağrısını arttırır. Boyun ağrısı ile beraber birlikte sırt-omuz ağrısı, ellerde uyuşma, baş dönmesi ve baş ağrısı görülebilir. Kas ve bağ doku kaynaklı ağrılar dışında travmalar, osteoartrit (kireçlenme), disk hernisi (boyun fıtığı), omurga kanalında daralma, romatizmal hastalıklar, omurgayı tutan enfeksiyöz ve tümöral hastalıklar da boyun ağrısı nedeni olabilir” şeklinde konuştu.

“EN SIK DUYULAN ŞİKAYET KOL AĞRISIDIR”

Boyun fıtığı olup olmadığına dair de belirtilerin neler olabileceğini ifade eden Değirmenci, “Omurlar arasında yer alan disklerin dejenere olup elastikiyetini yitirmesi ve omurlar arasından dışarı taşması ile fıtık ortaya çıkmaktadır. Boyun fıtığında en çok rastlanılan şikayet boyun ağrısına kol ağrısının eşlik etmesidir. Fıtıklaşan diskler sinir uçlarına bası yapıp şiddetli ağrıya neden olabilir. Yapılan fizik muayene sırasında kol veya elde kuvvet ve his kaybı tespit edilebilir. Nörolojik muayene teşhislerine göre radyolojik inceleme istenir. Tek başına MR görüntüleme ile boyun fıtığı tanısı konulmaz. Hastanın şikayeti, muayene teşhisleri ve radyolojik incelemeler örtüştüğü takdirde boyun fıtığı tanısı konur” dedi.

BOYUN AĞRISINDAN KURTARACAK EGZERSİZ ÖNERİLERİ

*Başınızı nazikçe çeneniz göğsünüze değecek şekilde öne eğin ve burada 5 saniye tuttuktan sora aynı şekilde arkaya doğru eğin.

*Başınızı kulağınız omzunuza değecek şekilde yavaşça sağa doğru eğerek, 5 saniye tuttuktan sonra aynı şekilde sola doğru eğin.

*Başınızı omzunuzu görecek şekilde sağa döndürün, burada 5 saniye tuttuktan sonra aynı şekilde sola döndürün.

*Her iki elinizi alnınıza dayayın, boynunuzu öne bükmeden başınızı ellerinize doğru itin.

*Her iki elinizi başınızın arkasına dayayın, boynunuz arkaya bükülmeden başınızı arkaya ellerinize doğru itin.

*Sağ elinizi yüzünüzün sağ tarafına yerleştirin, boynunuz yana bükülmeden başınızı sağa doğru itin. Aynısını sol taraf içi tekrarlayın.

*Omuzlarınızı kaldırarak önden arkaya ve arkadan öne doğru çevirin.

*Omuzlarınızı yukarı kaldırıp, omuz kaslarınızı sıkın ve 10 saniye kadar bekleyip bırakın.

*Parmaklarınızı birbirine kenetledikten sora kollarınızı öne doğru uzatıp iterek sırtınızı gerin.

*Parmaklarınızı arkada kenetleyerek omuzlarınızı geriye doğru esnetin.

İlgili Haberler

Felç geçiren hasta sağlığına kavuştu
Çevresel ve genetik faktörler bu hastalığı tetikliyor
3 ülkede bulamadığı şifayı Van’da buldu

Sağlık Haberleri