Yaz aylarında başlayan hasat, aralık ayının sonunda tamamlandı ve yeni yıl satışları için yaz mevsimini bekleyecek.
GÜNEŞLİ VE RÜZGÂRSIZ ORTAMDA YETİŞİYOR
Hatmi çiçeği, bazı yörelerde "Devegülü", "Silindir Çiçeği", "Gülhatmi" gibi farklı adlarla da anılıyor. Beyaz, pembe, mor, sarı, kırmızı renklerde olabilen bu çiçekler, güneşli ve rüzgârsız ortamlarda yetişiyor.
Kaklık Mahallesi’nde ayva bahçesinin içine dikilen hatmi çiçeklerinin hasadına devam eden Muzaffer Gök, hatmi çiçeğinin yetiştirilme sürecini ve özelliklerini paylaştı.
Mart ayında tohumlarını eken Gök, haziran ayında ilk hasada başladıklarını ve kurutma işlemlerini gölgede gerçekleştirdiklerini ifade etti.
GÜNLÜK TOPLANIYOR KİLOGRAMI 90 TL
Gök, hatmi çiçeği hasadında önemli olan noktalardan birinin sulama olduğunu vurguladı.
Sulamanın verimi artırdığını belirten Gök, Türkiye'nin birçok iline 90 TL/kg fiyatla satış yaptığını ve günlük toplanması gerektiğini dile getirdi.
BİRÇOK HASTALIĞA ŞİFA KAYNAĞI
Hatmi çiçeği yüzyıllardır çeşitli tedavilerde kullanılıyor ve çeşitli sağlık sorunlarına karşı etkili olduğu biliniyor.
Özellikle kış aylarında rastlanan inatçı öksürüklere iyi geldiği gözlemlenen bu bitki, mide rahatsızlıkları, soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıklara karşı doğal bir destek sağlıyor.
SAKİNLEŞTİRİCİ ETKİSİ DE VAR
Çay olarak tüketildiğinde sakinleştirici etkisi olan hatmi çiçeği, uykusuzluk çekenlere yardımcı olurken, enfeksiyonlarla mücadelede etkili bir rol oynuyor.
Böbrek iltihaplarına iyi gelmesinin yanı sıra idrar söktürücü özelliği de bulunan bu bitki prostat, sinüzit, zona, mide ve bağırsak iltihaplarına karşı da etkili olduğu bilinmekte.