Her gün etkisi altında kalınıyor! O değişimin Alzheimer'ı kötüleştirdiği tespit edildi

Alzheimer'ın tedavisinde yeni terapilere öncülük edebilecek yeni bir çalışmaya göre bu zayıflatıcı nörolojik hastalığın semptomları bazı hastalarda ışığa maruz kalışlarındaki değişiklikler nedeniyle kötüleşebilir.

Frontiers in Aging Neuroscience bilimsel dergisinde kısa süre önce yayımlanan yeni araştırma, artan ışık duyarlılığının "günbatımı sendromuna", yani Alzheimer semptomlarının günün geç saatlerinde kötüleşmesine katkıda bulunabileceğini ve hastalığın ilerlemesine yol açtığı düşünülen uyku bozukluklarını tetikleyebileceğini belirtiyor.

ABD'deki Virginia Üniversitesi'nden araştırmacılara göre bulgular Alzheimer hastalarında görülen biyolojik saatin bozulmasına ilişkin yeni bilgiler sağlıyor. Dünya çapında 50 milyondan fazla kişi, demansın en yaygın türü olan Alzheimer'dan mustarip. Alzheimer hastaları kendi sevdiklerini unutabilecekleri ve günlük yaşamlarını yönetmekte zorlanabilecekleri noktaya kadar ilerleyen hafıza kaybı yaşıyor.

Yeni çalışmada bilim insanları, sirkadiyen ritim adı verilen vücudun doğal biyolojik saatine Alzheimer hastalarında ne olduğunu daha iyi anlamak için bir fare modeli kullandı. Araştırmacılar farelerin ışığa maruz kalışlarını değiştirerek onlara "jet lag" verdi ve bunun davranışlarını nasıl etkilediğini inceledi.

Araştırmacılar, yeni çalışmanın hem yeni Alzheimer tedavilerinin geliştirilmesine hem de semptom yönetimine katkıda bulunabileceğini belirtiyor. Bakıcılar, sirkadiyen ritim olarak adlandırılan doğal biyolojik saatlerinin değişmesi nedeniyle Alzheimer hastalarının düzensiz uyku alışkanlıklarıyla sıklıkla sorun yaşar. Bu yeni çalışmaysa hastalarda bu tür uyku döngüsü bozulmalarını yönetmeyi sağlamak için ışığa maruz kalma terapisinin geliştirilebileceğini öne sürüyor.

Çalışmanın ortak yazarı Thaddeus Weigel, "Alzheimer hastalığında sirkadiyen bozukluklar uzun zamandır biliniyor ama bunlara neyin sebep olduğunu hiçbir zaman çok iyi anlayamadık" dedi. Weigel, "Bu araştırma, sirkadiyen semptomların bazıları için yeni ve ilginç bir olası açıklama olarak ışığa duyarlılıktaki değişikliklere işaret ediyor" diye ekledi.

Son araştırmada bilim insanları, Alzheimerlı farelerin ışığa maruz kalmadaki değişikliklere normal farelerden çok daha farklı tepki verdiğini buldu.Araştırmacılar, Alzheimerlı farelerin 6 saatlik zaman değişimine kontrol farelerine göre önemli ölçüde daha hızlı uyum sağladığını, bunun da muhtemelen ışıktaki değişimlere karşı artan hassasiyetlerinden kaynaklandığını belirtiyor. (Independent)

Sağlık Haberleri