Stres hafızayı olumsuz etkileyebiliyor. Bu da Alzheimer açısından ciddi bir risk faktördür. Çağın en korkulan hastalıklarından biri Alzheimer. Türkiye’de 600 binin üzerinde aile bu hastalıkla mücadele ediyor. Yapılan araştırmalara göre yaşlanan Türkiye nüfusu göz önüne alındığında 2050'li yıllarda bu rakamın katlanarak artacağı tahmin ediliyor.
Kızılay kartal Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Kenan Yücel, stres ve Alzheimer arasındaki ince çizgiye dikkat çekiyor. Birçok nedene bağlı olabilecek günlük unutkanlıklarda “Alzheimer oluyorum” düşüncesinden uzak durulması gerektiğine işaret eden Yücel, bu korku ile yaşamak stres kaynağı oluşturur ve bugün biliniyor ki stres, depresyon, üzüntü, hepsi beyin özelinde hafıza bölümlerinde negatif etki yapar ve unutkanlığı belirgin şekilde arttırır uyarısında bulundu.
Yücel, Alzheime bunama(demans)vakalarının büyük çoğunluğunu oluşturmaktadır. Beyin hücrelerinin azalması ve yıkımına neden olan ilerleyici bir hastalıktır. Genellikle Alzheimer hastalarının çoğu 65 yaş ve üzerindedir. Alzheimer olgularının yüzde 5’inden daha azı genetik bir geçiş gösteriyor. Bu olgular da genellikle erken yaşlarda, 40-50 yaş civarında başlıyor.
Bu nedenle birinci derece yakınında bu hastalık olan kişiler kafa karışıklığı, olayları unutmak, nesnelerin ve kişilerin isimlerini hatırlayamamak, yolları karıştırmak, ruh halinde yaşanan dalgalanmalar gibi belirtiler varsa o zaman erkenden doktora danışmalarında fayda var diye konuştu.