Sulak alanlarda kendiliğinden yetişen karamuk bitkisi, su ekosisteminin sağlığını iyileştiren önemli bir etkiye sahip.
Bu bitki, su içerisindeki fazla besin maddelerini emerek suyun kalitesini artırırken, aynı zamanda kuşlar ve diğer vahşi yaşam hayvanları için önemli bir habitat oluşturuyor.
Ekonomik açıdan büyük bir öneme sahip olan karamuk, geleneksel el sanatlarından sepet yapımına kadar geniş bir yelpazede kullanılıyor.
Bazı yerlerde inşaat malzemesi olarak tercih edilirken bazı kısımları da yerel mutfaklarda gıda olarak tüketiliyor.
Mart sonu ya da nisan ayında toplanmaya başlanan Sivas’a özgü karamuk bitkisinin kilosu ise 312.50 TL.
RUSLAR DELİ OLUYOR
Karamuk, özellikle Rusya'da şifalı bitkiler arasında öne çıkıyor ve yaz aylarında sağlık faydalarından yararlanmak isteyenler tarafından sepet sepet toplanıyor.
Mayhoş bir tat profiline sahip olan karamuk, iltihaptan şeker hastalığına kadar çeşitli sağlık sorunlarına şifa sağlıyor.
Tek başına veya kaynatılarak tüketilen karamuk, antikor üretimine destek olarak birçok hastalığa karşı etkili oluyor.
Bitkinin dikenleri ve yaprakları, hastalıklara karşı önemli bir şifa kaynağı olarak görülüyor.
KARAMUK BİTKİSİNİN SAĞLIĞA FAYDALARI ŞÖYLE:
Soğuk algınlığına iyi geliyor.
İltihapları iyileştiriyor.
Şeker hastalarına destek oluyor.
Tansiyonu düşürmeye yardımcı oluyor.
Kalbi koruyucu etkisi bulunuyor.
Bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Enfeksiyonları ve bakterileri yok ediyor.
TOPLAMASI 7 SAAT SÜRÜYOR
Dikenli bir bitki olan karamuk, eldivenle toplanabilen ve zahmetli bir toplama sürecine sahip.
Toplanması 7 ila 8 saat arasında değişebilen bir zaman alırken, yaş ve kuru halde satılarak hoşaf gibi tüketiliyor veya tatlılarda kullanılıyor.
Özellikle Rus mutfağında sıkça kullanılan karamuk, pilavların lezzetini artırıyor. Ayrıca, lösemi ve idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıkların tedavisinde tercih ediliyor.