Hibiskus Nedir? Hibiskus Çayı Faydaları Nelerdir?

Hibiskus bitkisi, ebegümecigiller ailesinden gelerek, farklı bölgelerde Mekke gülü, gül hatmi, nar çiçeği, hatmi çiçeği, ya da amber çiçeği gibi farklı isimlerle bilinmektedir. Dünyanın birçok yerinde hibisküs bitkisi, gıda ve ilaç yapımında kullanılır. Ayrıca Türkiye'de ve diğer yerlerde de göz alıcı, iri, güzel çiçeklerinden dolayı da yaygın biçimde yetiştirilmektedir. Hibiskusun faydaları nelerdir? İşte detaylar…

Hibiskus Nedir?

Hibiskus, ekşimsi bir tada sahip, susuzluğu giderici bir etkisi olan antioksidan açısından zengin bir bitki türüdür. Ebegümecigiller (Malvaceae) ailesine ait olan hibiskus bitkisi iyi miktarda C vitamini barındırır ve sağlık açısından birçok fayda sağlar. Yaklaşık üç yüz türü bulunan ve hatmi çiçeği olarak da bilinen hibiskus bitkisi, hoş kokulu yapısıyla da bilinir.

Hibiskus Ne İşe Yarar?

Yetiştikleri bölgeye ya da iklime göre çeşitlenen yüzlerce hibisküs türü bulunur. Türlerine göre farklı şekillerde tüketilir, farklı yararlar sağlar. Bunun yanı sıra bitkinin en yaygın kullanım şekli çay formudur. Ayrıca kafein içermemesi de tercih edilen özellikleri arasındadır.

Hibiskus Faydaları Nelerdir?

Besin değeri yüksek olan hibiskus çayının sağlık açısından birçok faydası bulunur. Kalp hastalıkları risklerini azaltmadan bağışıklık sistemini güçlendirmeye kadar birçok hastalıklarda etkili olabilmektedir. Hibiskus çayının faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Hibiskus çayı içerisinde yer alan C vitamini ve antioksidanlar bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci artırır.
  • Kaygıların hafiflemesinde etkili olarak depresyona iyi gelebilmektedir. Bu da rahat bir uykuyu da destekler.
  • Kan basının düşürülmesi ve dengelenmesinde etkili olabilmektedir.
  • Grip, soğuk algınlığına karşı mücadele eder. Böylelikle boğazda oluşabilecek enfeksiyonlara karşı da koruma sağlar.
  • Bağırsak sağlığını dengeleyerek sindirim sistemini düzenlemede etkili olur.
  • Hibiskus çayı içerisinde barındırdığı vitamin ve mineraller sayesinde cildi yeniler ve iyileşmesinde önemli rol oynar.
  • Adet dönemlerinde tüketildiğinde sancılara iyi gelir ve söktürücü özelliği bulunur.

Şifalı Bitkiler Haberleri