Hilal Kaplan'ın dün kaleme aldığı yazıdaki, "Garip bir hareketlilik var, benden söylemesi... Gelmekte olan darbe girişimini tahmin ettiğim yazımın başlığı ile bitirelim: Biz hazırız" ifadelerinin ardından bugün Sabah gazetesinin diğer yazarları Salih Tuna "Refik darbesi"nden bahsederken Okan Müderrisoğlu ve Basri Yalçın ise peş peşe yaşanan gelişmelerin olağan dışılığı üzerinden ilginç değerlendirmelerde bulundu.
Sabah gazetesi yazarlarının köşelerinden peş peşe ilginç yazılara imza atması, "darbe" imalarında bulunmaları Ankara kulislerini hareketlendirdi. Hilal kaplan'ın dünka yazısını, "Biz hazırız" ifadesiyle bitirmesinin ardından bugün de Salih Tuna'dan "Refik darbesi" iddiası geldi. Tuna, yazısında şu tespitlerde bulundu: Nasıl "değişik" zamanlara çattık ki, "Bu kadarı da olmaz!" dediğimiz ne varsa bir bir olmaya başladı. Sırada ne var? "Refik darbesi" mi? Olursa da artık şaşmam! Zira şaşırma özelliğimi çoktan kaybettim!.. "Gölge CIA" tesmiye edilen RAND Corporation'ın Pentagon için hazırladığı raporda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı devirmek için "Askerden askere ilişki" önerildiğini sıklıkla dile getirmiştim. Natotürkçüler bir süredir kıpır kıpır... FETÖ'cüler derseniz, her türlü işbirliğine hazır. Hatta, işbirliğinden de öte fiştekliyor, zemin hazırlıyorlar!.. Tek dertleri şu: Sayın Erdoğan'ı ne şekilde olursa olsun iktidardan indirmek.
MÜDERRİSOĞLU: HEDEF BELLİ
Okan Müderrisoğlu ise, "hedef belli" diyerek şu tespitlerde bulundu: Kim ne derse desin... Kanımca hepsi bir bütünün parçaları. Konya'daki katliam üzerinden yazılmak istenen ayrımcı senaryo. Düzensiz göç hareketinin Türkiye içinde dalgalanmaya yol açması planı. Ve 38 ilde hemen hemen aynı anda çıkarılan 163 orman yangınının şok etkisi. Bilanço toplamında ise hedef belli: "Yönetilemeyen ülke algısı ve sonrasındaki toplumsal mühendislikten medet umma dalaleti!" Türkiye'nin karşı karşıya bırakıldığı "sığınmacı trafiği", muhalefet tarafından son dönemde ve sistematik olarak manipüle edilmekte. Özellikle pandemi kısıtlarının yarattığı sosyoekonomik zorlukların da kullanılması suretiyle kitlesel tepkilerin organize edilmesi niyetini dışa vuran faaliyetler söz konusu.
ANDA OPERASYONA BAŞLAMIŞ
Gazetenin diğer bir yazarı Hasan Basri Yalçın da "Son olay bunu bir kez daha tüm çıplaklığıyla ortaya koydu. "Help Turkey" (Türkiye'ye yardım edin) etiketiyle ve oldukça masum bir görüntü altında iki saat içinde yaklaşık iki buçuk milyon tweet atıldı. Bu tweet'lerin dili ve uluslararası yardım çağrısında bulunarak Türkiye'yi uluslararası kamuoyunda aciz gösterme çabası utanç vericiydi. Fakat asıl sorunlu olan kısmı, bu algı operasyonunun arkasındaki örgüt/ler. İngiliz bir siyaset bilimci, o gece atılan tweet'lerin ağ analizini yapmış. Ortaya çıkan sonuçlar korkunç. Binlerce hesap aynı anda operasyona başlamış. Öncü provokatörler tweet'leri atmış. Ortalığı yangın yerine çevirip o tweet'leri silerek kenara çekilmiş. Tweet'lerin yaklaşık yüzde 37'si yurtdışından ve yüzde 25'i Amerika'dan atılmış. Sahte ve robot hesaplar muazzam biçimde devreye sokulmuş" diye yazdı.
HİLAL KAPLAN: BİZ HAZIRIZ
Hilal Kaplan, dünkü yazısında "darbe" imasında bulunup şöyle demişti: "Sosyal medyadaki gayri milli hesapların FETÖ'yü açıktan savunma telaşı, AK Parti'ye yakın herkesi açık açık infaz edeceklerini söylemelerine varan cüretleri, "Türkiye'ye yardım et" kampanyasındaki trol ağının yurt dışından beslenmiş oluşu... Bu ve benzeri tüm işaretler, bana geçirdiğimiz kışı ve unutmadığımız ayazları anımsatıyor. Darbe olasılığını, 15 Temmuz'dan dört ay önce yazdığımda da paranoyaklıkla suçlandığım için yine aynı numarayı uygulayacaklardır. Ama garip bir hareketlilik var, benden söylemesi... Gelmekte olan darbe girişimini tahmin ettiğim yazımın başlığı ile bitirelim: Biz hazırız"
SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI
Öte yandan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan "Help Turkey" etiketiyle yapılan paylaşımlara soruşturma açıldığı duyuruldu. Başsavcılıktan yapılan açıklamada bazı illerde orman yangınlarının çıktığı 28 Temmuz 2021 tarihinden bu yana bir kısım haber ve sosyal medya sitesi üzerinden yapılan paylaşımlarla ilgili teknik inceleme ve araştırma yaptırıldığı belirtildi. Bu inceleme ve araştırma neticesinde bazı kişi ve grupların gerçek veya bot hesaplar üzerinden organize bir şekilde halk arasında endişe, korku ve panik yaratmaya, Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümetini aşağılamaya çalıştıklarının saptandığı belirtilerek, "Söz konusu hesaplar ile yangın olayına ilişkin bilgi kirliliğine yol açan gerçek dışı içeriklerin dolaşıma sokulduğu, konuya hassasiyeti olan sosyal medya kullanıcılarının tahrik edilmesiyle kaos ortamı yaratılmaya çalışıldığı, daha önce de bu hesaplar üzerinden benzer yöntemlerle terör örgütlerinin propagandalarının yapıldığı, dezenformasyon ve yıpratma haberlerinin ön planda tutularak çoklu bir strateji belirlendiği, araç olarak ise Twitter isimli sosyal medya platformunun aktif kullanıldığı (#helpturkey ana başlığı altında yapılan paylaşımlar, Militer Doktrin ve News Page Turkish isimli Twitter hesaplarında yapılan paylaşım ve yorumlar) tespit edilmiştir" denildi.