Hisseli tapu sahiplerini ilgilendiren önemli gelişme: Hakkınızı almanın en kolay yolu ortaya çıktı
Hisseli ev ve arsa tapusu sahiplerini yakından ilgilendiren yeni bir detay ortaya çıktı. İşte hakkınızı almanın en kolay yolu ve püf noktası...
112
Posta Gazetesi'nden Tamer Heper'in haberin göre, Milyonlarca hisseli tapu sahibi vatandaş, haklarını araştırmaya devam ediyor. Son dönemde hisseli tapularla ilgili detaylar sık sık gündeme gelmeye başladı. Peki, bir kişinin evde hissesi varsa ve ev satıldığında bu hakkını nasıl talep edebilir? İşte bu konudaki önemli detaylar...
212
Konut hissedarı olan kişiler arasında yaşanan anlaşmazlıklar günden güne artıyor. Hisse sahipleri ise haklarını nasıl alabileceklerini araştırılıyor.
Tamer Heper, hisseli tapularla ilgili önemli detayları kaleme alarak okurlarıyla paylaştı.
312
Bir okuyucu, Heper'e hisseli tapu hakkında babası ve amcası arasında yaşanan sorunla ilgili bir soru yöneltti. Okur, dedesinden kalma evlerinin hisse satışını yaptıklarını ve evin hisse satışını yaptıklarını belirtti.
412
Kayıtlarda evin babasının üstüne göründüğünü söyleyen kişi diğer hissedarların söz konusu evlerinde babasının hissesinin olamayacağını ve bu durumun tapuda halledilerek hissesinin düşürülmesi gerektiğini belirttiklerini açıkladı.
512
Okuyucu Tamer Heper'e, "Konut satılırsa da babamın hisseden para alamayacağını söylüyorlar, bu doğru mu?" sorusunu sordu.
612
Tamer Heper, okuyucusunun sorusuna, "Söylenen bu husus için cevap yalnızca ilgili gayrimenkulün tapu kaydındadır.
712
Okuyucumun anlattığına göre tapu kaydında babalarına ait hisse görünüyor ise artık bunun tartışılması gereken yeri yoktur, babaları o gayrimenkulün hissedarıdır" diyerek açıklamasına başlangıç yaptı.
812
Heper, kısa bir zaman önce getirilen yeni bir kuralla bir gayrimenkulün noterde satılmayacağını, ancak kendisinin işlemin yapıldığı tarihi dikkate aldığını aktardı. Heper, "Satış yalnızca tapuda yapılır. Okuyucumun anlatımında noter işlemi var. Muhtemeldir ki önce noterde satış vaadi yapılmış, ardından da bu vaat doğrultusunda tapuda tescil yapılmış" ifadelerine yer verdi.
912
Tamer Heper, noter işlemlerinin hukuki geçerliliğini ve sahiplerin haklarını koruma konusunda önemli bilgiler paylaştı. Özellikle noter işlemlerinin geçerli olduğunu vurgulayarak, bu sebeple satışın hukuki olarak geçersiz sayılamayacağını açıkladı.
1012
Tamer Heper, şöyle devam etti:
Bugün tapu kayıtlarına göre işlem yapılacaktır. Bazen tapuda yapılan işlemlerin geçersizliği iddia edilemez mi? Edilebilir fakat tapu kayıtlarının iptali için geçersizliğinin dava konusu olması, geçersiz işlemin ispatı ve mahkeme kararı ile tapu kayıtlarının düzeltilmesi gerekir.
1112
Heper, söz konusu iddia ile tapu kaydının geçersiz sayılamayacağının altını çizerek, "İptal gerekçeleri de sınırlıdır mesela akıl hastalığı durumunda yapılmışsa ya da tehdit altında yapılmışsa vs. Bunun haricinde tapu kayıtları hala geçerli sayılır" dedi.
1212
Heper, satış halinde de okuyucunun babasının hissedar olarak görüşünün geçerli olduğunu vurguladı ve "Satışa karar verilirse hissesine denk gelen tutarı alacaktır" diyerek açıklamasını sonlandırdı.