Sık sık merak edilen, konutta hissedarlar arasında yaşanan anlaşmazlıklar sebebiyle, hisse sahiplerinin haklarını nasıl alabileceği merak edilirken Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, köşe yazısında hisseli tapuya dair önemli detaylara yer verdi.
Bir vatandaş amcası ile babasının kendi aralarında noterde dededen kalma evin hisse satışını yaptıklarını, kayıtlarda evin babasının üstüne göründüğünü, diğer hissedarların ‘bu evde babanın hissesi olamaz, gidin tapuda hissesini düşürün’ dediğini belirterek, "Konut satılırsa da babamın hisseden para alamayacağını söylüyorlar. Bu doğru olabilir mi?" sorusunu Tamer Heper’e yöneltti.
Heper, vatandaşın sorusunu yanıtlarken bur durumun sadece gayrimenkulün tapu kaydında olduğunu ve tapu kaydında babaya ait görülen yerin gayrimenkulün hissedarı olduğunu ifade etti.
Heper, bir gayrimenkulün noterde satılmayacağını bu kuralın kısa süre önce değiştiğini ifade ederken "Satış yalnızca tapuda yapılır. Okuyucumun anlatımında noter işlemi var. Muhtemeldir ki önce noterde satış vaadi yapılmış, ardından da bu vaat doğrultusunda tapuda tescil yapılmış" şeklinde ifadelere yer verdi.
Heper, noter varsa satışın geçersiz olduğunun iddia edilemeyeceğini aktarırken tapu kayıtlarının geçersizliği iddia edilirse ispatının ve mahkeme kararı ile tapu kayıtlarının düzeltilmesi olacağını aktardı.
Tapu kayıtlarının geçersiz sayılamayacağını aktaran Heper, iptal gerekçelerinin sınırlı olduğunu, akıl hastalığı ya da tehdit altında yapılma durumunun haricinde tapu kayıtlarının geçerli sayılacağını söyledi.
Öte yandan Heper, vatandaşın babasının hissedar olarak göründüğünü ve satışa karar verildiğinde hissesine denk gelen tutarı alabileceğini ifade etti.