Hollywood greve gitti 17 bini aşkın kişi işsiz kaldı

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu'nun verilerine göre Hollywood'da devam eden grevler birçok sektörde iş kaybına neden oldu. Yazar ve oyuncuların dahil olduğu sinema filmi ve ses kayıt sektörlerinde istihdamdaki aylık kayıp 17 bini aştı.

Oksijen'in aktardığına göre; Hollywood'da devam eden grevlerle birlikte sinema sektöründe işsizlik hızla artarken, istihdamın farklı sektörlerde artış gösterdiği dikkat çekti. ABD ekonomisi sağlık, eğlence ve inşaat sektörlerindeki büyümenin etkisiyle ay boyunca 187 bin kişiye istihdam sağladı. Dow Jones'a göre bu rakam 170 bin istihdam tahminini aştı.

BİRÇOK YAPIM DURDURULDU

cnbc'nin haberine göre sinema ve ses kayıt sektörlerindeki iş kayıpları, sırasıyla Mayıs ve Temmuz ortasında başlayan Writers Guild of America ve SAG-AFTRA grevlerinin etkisini gösteriyor. O tarihten bu yana birçok önemli film ve dizinin prodüksiyonu durdu ya da erken bitirildi.

CALIFORNIA'NIN 3 MİLYAR DOLARI UÇTU

Hollywood'daki büyük iş bırakma eylemi, konaklama ve emlak gibi diğer sektörler üzerinde de geniş çaplı bir etki yaratarak California'nın genel ekonomisine şu ana kadar tahmini 3 milyar dolara mal oldu. Yapay zeka nedeniyle ücretleri olumsuz etkilenen Hollywood'un grevdeki yazar ve oyuncuları, daha iyi ücret için eski stüdyolarla pazarlık yapıyor.

Hollywood grevleri Warner Bros'u vurdu: 3 filmin vizyon tarihi ertelendi

Geçtiğimiz ay, yazarlar sendikası WGA, Netflix, Disney ve Amazon gibi büyük stüdyoları temsil eden Alliance of Motion Picture and Television Producers'dan görüşmelere devam etmek için yeni bir teklif aldığını açıkladı.

Bu karar, haftalar süren ve sonuçsuz kalan görüşmelerin ardından geldi.

NEDEN GREVDE?

ABD’nin sinema endüstrisinin kalbi Hollywood’da 11 binden fazla senaristi temsil eden sendika greve gitti. Senaristler dizi bütçelerinin artmasına rağmen bütçeden aldıkları payın azaldığını ve bunda dijital platformlarla yapay zeka kullanımının etkili olduğunu savunuyor. Amerika Yazarlar Birliği'ne (WGA) bağlı senaristler Netflix ya da Hulu gibi dijital platformların düzenli eleman işe almak yerine kısa süreli ve zaman zaman asgari güvencelerin bile sağlanmadığı senaristler ve yazarlar çalıştırdıklarını savunuyor.

HOLLYWOOD STÜDYOLARI SON TEKLİFİNİ YAPTI: YAZARLAR BANA MISIN DEMEDİ

Dijital platform sektöründe düzenli bir takvimin olmamasının senaristlerin kazandığı para açısından durumu daha da kötüleştirdiği ve mevcut sözleşmelerde yapılması planlanan yıllık zam oranlarının yükselen enflasyonun gerisinde kaldığı belirtiliyor.

Senaristlerin Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (AMPTP) ile pazarlık sürecinde ele alınan konulardan biri yapay zekanın sektörde kullanımı. Eğlence sektöründe etkili olan otomasyon sistemleri, yaratıcı alanda çalışan kesimde bu durumun rollerini nasıl değiştirebileceği konusunda endişeye neden oluyor. Yapay zekayla yapılan seslendirmelerden sohbet robotlarıyla yazılan metinlere kadar pek çok alanda yeni kullanılmaya başlanan araçların sektörde işleyişi değiştirmesi bekleniyor.

Bazı sektör temsilcileri yakın zamanda televizyonda yayınlanan film ve dizilerin yazılım yardımıyla yazılabileceği görüşünde. Bu nedenle Amerika Yazarlar Birliği (WGA) yapay zekanın sektörde kullanımının çerçevesini belirleyen bazı önlemler hazırladı.

Amerika Yazarlar Birliği Mart ayında, yapay zekanın sinema ve dizi sektöründe kullanılmasına tamamen yasak getirmek yerine, şirketlerin yapa zekayı senaristlerin haklarına ve çalışma koşullarına zarar verecek şekilde kullanmalarını önlemeyi amaçladığını açıklamıştı.

İlgili Haberler

Polis "araçtan in" uyarısına uymayan hamile kadını silahla vurarak öldürdü
Yeni 2024 Volkswagen Passat Variant tanıtıldı: İşte fiyatı...
Suudi Arabistan'da attığı tweet nedeniyle idama mahkum oldu!

Dünya Haberleri