"Almanya''dan oğlum/kızım gelecek" ya da "Oğlum/kızım taşınacak" bahanesiyle kiracısını evden çıkarmak isteyenlere kötü haber geldi.
Çeşitli bahanelerle kiracısını evden çıkarkmak isteyenlere kötü haber geldi.
Hükümetin getirdiği yüzde 25''lik zam sınırını yok sayarak bazı ev sahiplerini çeşitli bahanelerle evden çıkarmak isteyen ev sahipleri, son zamanlarda artınca birçok kiracıya ihtiharname gönderildi. Emlakçıların komisyon için ev sahiplerinin aklına girmesi sonucunda kiracıyla mahkemelik olmasına hukukçulardan kiracılara iyi haber geldi.
"EMLAKÇILAR HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNABİLİR"
Yeni Şafak Gazetesi''nde yer alan haberde; Avukat Sinan Bora, "Evin ihtiyaç sebebiyle tahliye edilmesi halinde, Türk Borçlar Kanunu''nun 355. hükmü gereği, evin eski kiracıdan başkasına kiralanması 3 yıl süreyle yasaklanmıştır. Bu gibi hallerde ev sahipleri eski kiracısına, son yıl aldığı 1 yıllık kira bedelinden az olmayacak kadar tazminat öder. Bunun yanında Türk Ceza Kanunu''nun 237. maddesinde düzenlenen ''fiyatları etkileme suçu'' da oluşuyor. Kiracılar kendilerinden fahiş zam isteyen ev sahipleri ve emlakçılar hakkında suç duyurusunda bulunabilir" dedi.
"SÖZLÜ BİLDİRİMLE KİRA SÖZLEŞMESİ FESHEDİLEMEZ"
Sözlü bildirimle kira sözleşmesinin fesih edilemeyeceğini söyleyen Avukat Mustafa Oruç; "İhtarname şart. Bunda da sözleşmeyi hangi nedenle feshettiğini açık şekilde belirtmesi gerek. Genelde kendisi, alt veya üst soyunun ihtiyacı nedeniyle evin boşaltılması isteniyor. Ev sahibinin böyle bir hakkı var. Ancak bu ev 3 yıl içinde gerekçe gösterilen kişiye değil de başkasına kiralanırsa, eski kiracı lehine 1 yıllık kira miktarı kadar tazminat ödenmesine hükmedilir" ifadelerini kullandı.