Hükümetten istenilen dolar kuru ortalığı karıştırdı! Seçimden önce bu rakam...

İhracatçılar birkaç aydır sabit kalan dolar kuru nedeniyle zararda olduklarını açıkladılar. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile bir görüşme gerçekleştiren ihracatçılar, yetkililerden dolar kurunun 25 liraya çıkarılmasını istedi.

Türkiye''de dolar son yıllardaki artışın aksine yaz aylarından beri 18.50-18.90 bandına sıkışmış durumda. Uzmanlar, bu sıkışıklığı AKP''nin seçime kadar bütün enstrümanlar ile piyasaları baskılamasından kaynaklandığını söylerken, ihracatçılar cephesinden şok bir istek geldi. 

Fiyat artışlarını yukarı çıkaran, enflasyonu körükleyen ve vatandaşın alım gücünü eriten dolar kurunun bir nebze olsun sabit kalması, ihracatçıların tepkisini aldı. Daha çok kazanmak isteyen ihracatçılar, sabit kur nedeniyle kar elde edemediklerini aktararak Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile görüştü ve dolar kurunun 25 liraya çıkarılmasını talep etti. 

Halk TV''den Barış Soydan''ın "Dolar 25 lira olmasın diye ikili kura geçtiler" başlıklı yazısında söz konusu görüşmeyi ele aldı. İşte Barış Soydan''ın yazısından öne çıkanlar...

"DOLAR KURU 25 TL OLSUN"

"Dün tarihi bir gündü, Türkiye ikili kura geçti. Artık sokaktaki vatandaşa farklı, ihracatçıya farklı kurdan döviz satılacak. Ama yazıya bu kritik karardan değil, Ege İhracatçılar Birliği Başkanı Jak Eskinazi’nin önceki gün İzmir’de, Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’nin katıldığı toplantıda, doların 25 TL’ye yükselmesini istemesinden başlayacağım. Çünkü dünkü kararın nedeni bu konuşmada gizli.

Eskinazi o konuşmada ihracatta büyük sorunlar yaşandığını belirterek şöyle dedi: “Pek çok iktisatçımız, döviz kurunu baskılayarak enflasyonu düşürmenin mümkün olmadığını dillendiriyorlar. Biz ihracatçılar da bu döviz kuruyla rekabetçi olamayacağımızı her fırsatta dile getirmeye devam ediyoruz. 2022 yılının son çeyreğinde daha önceden öngördüğümüz gibi ihracatta eksiye düştük. Anlayacağınız mevcut döviz kuru enflasyonla mücadelede size bir başarı kazandırmazken, bizlerin de rekabetçiliğinin önünde büyük bir set oluşturuyor. Özetle, hepimiz kaybediyoruz.”

Eskinazi’nin dediği şu: Doların baskılanması nedeniyle Türkiye’nin ihracat artışı durdu. Tekstil, giyim sektörlerde ihracat artık artmıyor, azalıyor. Sebep? Avrupa’da yaşanan durgunluğun da bunda payı var ama asıl neden, kur enflasyon kadar artmadığı için ihracatçıların maliyetlerini fiyatlarına yansıtmak zorunda kalmaları. Yani zam yapmaları. Bunun sonucunda dünya pazarlarındaki müşterilerini enflasyon derdi olmayan ülkelere kaybetmeye başlamaları.

Çare? Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe daha önce “Kurun enflasyon kadar artmasını istiyoruz” demişti. Ege İhracatçılar Birliği Başkanı ise somut seviye verdi: “TL’nin yüzde 30’dan fazla değer kaybetmesini, doların 25 TL olmasını istiyoruz.”























 

İlgili Haberler

İş Bankası EYT yasası Meclis'e gelince duyurdu: İşte 15 milyon emekliye verilecek promosyon
Maraş'ta olan depremler Marmara'yı tetikler mi? En yetkili isim yanıtladı
EYT düzenlemesi ertelendi! Meclis çalışmaları iptal edildi

Ekonomi Haberleri