Hünnap nedir? Faydaları nelerdir?

Hünnap meyvesi, büyükçe bir zeytin ebatında, içerisinde çekirdeği de olan yeşil bir meyvedir. Olgunlaşma sürecine paralel olarak yeşil rengi mora doğru değişir. Siyaha dönmesinin ardından buruşarak hurmayı andıran bir görüntüye kavuşur. Bahçelerde yetiştirildiği gibi doğada da bulunur.

Hünnap hem antioksidan hem C vitamini deposudur. Meyvesi, yaprağı, çiçeği ve çekirdeği ayrı ayrı faydalı olan hünnap, vitamin ve mineral yönünden zengin. Sağlığınıza sağlık katacak hünnabı beslenme programınızdan eksik etmemekte sağlığınız açısından büyük fayda var. Hünnabın yani bilimsel adıyla Ziziphus Jujuba Mill’in anavatanı Çin olup; Rusya, Hindistan, Günay Avrupa, Ortadoğu ve Anadolu’da yetişir. Halk arasında Çin hurması adıyla da hünnap ülkemizde Denizli, Isparta, Hatay, İskenderun, Antalya, Kayseri, Bursa, Çanakkale’de yetiştirilir. Dünyaya Çin''den dağılan bu meyve asırlar boyunca alternatif tıpta kendisine yer bulmuştur.


LİMONDAN 20 KAT FAZLA C VİTAMİNİ BARINDIRIR

Vitamin deposu hünnap aynı zamanda kalsiyum, potasyum, brom, lantan elementlerini de barındırır. Limondan 20 kat daha fazla C vitamini içeren hünnabın, B1 ve B2 vitamini yönünden zengin olduğu Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylandı. Yapısında bulunan fenolik bileşikler hünnabın güçlü bir antioksidan olduğunu gösterir. İçerdiği fenolik bileşikler kirazdan 2-4 kat daha fazla.

ÇEKİRDEĞİNDEN MEYVESİNE KADAR AYRI AYRI FAYDALI

Başlı başına sağlık deposu olan hünnapta antioksidan miktarı en fazla meyvesinde, fenolik madde miktarı en fazla çiçeğinde, flavonoid madde miktarı en çok çekirdeğinde, C vitaminin de en çoğunun yaprağında olduğu bilinir. Hünnapta bulunan saponinler glukagon sentezini azaltır, kan glukoz düzeyinin azalmasına yardımcı olur. Yüksek lif içeriği sayesinde besinlerin sindirim ve emilimini yavaşlatıp doygunluk hissi vererek kan şekeri regülasyonuna katkıda bulunur. Doygunluk hissi vermesi ile obeziteye karşı etkili bir meyvedir. İçeriğinde barındırdığı B ve C vitaminleri ile kapiller arter kalınlaşmasını azaltabilir. Antioksidan içeriği sayesinde kansere karşı koruyucudur. Yine barındırdığı antiosidan özelliği ile yaşlanma emarelerini azaltır. Lif içeriği yüksek olan hünnap sindirimi düzenler, kabızlığa karşı iyi gelir. İçerdiği A ve C vitaminleri ile hünnap karaciğer için de koruyucudur. 

İlgili Haberler

Fesleğen nedir? Faydaları nelerdir?
Kekik nedir? Faydaları nelerdir?
Semizotu faydaları nelerdir?

Şifalı Bitkiler Haberleri