Doğanın sunduğu şifalı bitkilerden biri olan andız otu, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde doğal olarak yetişmektedir. İbn-i Sina'nın eserlerinde de bahsedilen andız otu, yüzyıllardır sağlık açısından kullanılmaktadır. Peki, andız otunun sağlık yararları nelerdir?
ANDIZ OTU'NUN SAĞLIĞA FAYDALARI
Akciğerleri temizleyici özellik: Andız otu, akciğerleri temizleyici özelliğiyle bilinir. Özellikle kış aylarında soğuk havalara ve ödem sorunlarına karşı etkili bir koruyucu olarak kullanılır.
Kemik ağrılarını hafifletici: Kemik ağrılarını hafifletici özellikleri bulunur.
Gaz ve şişkinlik: Gaz ve şişkinlik sorunlarına karşı yardımcı olur.
Migren: Şiddetli migren ağrılarını hafifletici etkisi vardır.
Kalp sağlığı: Düzenli kullanıldığında kalp ritmini dengeleyici etkisi bulunur ve kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
Haşere sokmaları: Haşere sokmalarına karşı kullanılabilir.
ANDIZ OTU NASIL TÜKETİLİR?
- 1 litre suyu kaynatın ve içine 2-3 orta boy andız otu ekleyin.
- Karışımı kısık ateşte 12 dakika kaynatın ve ardından demlenmeye bırakın.
- 10-20 dakika sonra karışımı süzün ve çayınızı hazır hale getirin.
- Günde 1 fincan andız çayı içmeniz yeterli olacaktır. Tadını beğenmezseniz 1 tatlı kaşığı bal ekleyebilirsiniz.
AKCİĞER SAĞLIĞINI DESTEKLEYEN DİĞER BESİNLER
- Sarımsak
- Zencefil
- Zerdeçal
- Üzüm Çekirdeği
- Kekik
- Keçiboynuzu
- Siyah Havuç
- Öksürük Otu
- Tere
AKCİĞERLERİ RAHATLATAN DİĞER BİTKİLER
- Meyan Kökü
- Öksürük Otu
- Okaliptüs
- Ekinazya