İğde meyvesi neye iyi gelir?

İğde, Türkiye’nin her bölgesinde yetişen, zeytingiller ailesine ait bir meyve türü olarak bilinir. İğde meyvesi, küçük ve oval şekilde bulunur ve en verimsiz topraklarda bile yetişebilir. Peki, bu güzel meyvenin faydaları nelerdir? İşte detaylar…

Rus zeytini olarak da bilinen iğde, tatlı-ekşi yani kekremsi bir tada sahip, ağacı azotu kökünde depolayabildiği için en verimsiz topraklarda dahi yetişebilen sarı- kahverengi renklerinde küçük ve oval bir meyvedir. Genellikle taze olarak bulunan iğde meyvesi, reçel ya da marmelat olarak tüketilir. Bunun yanında meyveler olgunlaştıkça kabukları kolayca soyulabilir ve kabuğun altından yumuşak bir doku ortaya çıkar.

İçeriğinde ki antioksidan, antiinflamatuar bileşikler, C vitamini ve prebiyotik lifler barındıran iğdenin faydaları şunlardır:

İğde sindirim sistemini düzenleyerek kabızlığı önler

  • İshale iyi gelir
  • Ağız ve diş sağlığı için yararlıdır
  • Karaciğer yağlanmasını azaltır
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Böbrek taşı düşürmeye yardımcıdır
  • Kolesterolü düşürerek kalp sağlığını korur
  • Kansere karşı koruyucu etkisi bulunur
  • Düşük glisemik indekse sahip olduğundan kan şekerini düzenler
  • A vitamini ve lutein içerdiğinden göz sağlığına yararlıdır
  • Omega 7 içeriğinden dolayı saç ve tırnakları güçlendirir
  • Egzama hastalığının tedavisi için destekleyicidir

Taze olarak tüketilen iğde meyvesi, kurutulmuş ve toz halinde de yaygın olarak kullanılır.

Şifalı Bitkiler Haberleri