Asgari ücretli veya yüksek maaşlı çalışan milyonları ilgilendiren mesaileri önümüzdeki ay maaşlara yansıyacak! Kurban Bayramı; arefe günü saat 13.00''ten itibaren 4,5 gün sürdü. 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü de 1 gün olmak üzere toplam 5,5 gün Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Kanunu kapsamında bulunuyor.
Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışan işçilere her bir gün için 1 günlük ilave ücret ödenmesi gerekiyor. Yüzde usulünün uygulandığı iş yerlerinde de işçi ücretlerinin işverence işçiye ödenmesi gerekiyor. Üstelik resmi tatillerde çalışan işçinin emekli maaşı da artıyor. İşte milyonlarca çalışanı ilgilendiren flaş detaylar...
Bu sene Kurban Bayramı’nın arefesi 8 Temmuz günü başlamıştı. Bayramın ilk günü 9 Temmuz gününe; son günü ise 12 Temmuz Salı gününe denk geldi. Böylece Kurban Bayramı’nda 4,5 günlük resmî tatili kutladık. Türkiye gazetesinden İsa Karakaş''ın yazısına göre: Kurban Bayramı; arefe günü saat 13.00''ten itibaren 4,5 gündür. Ayrıca 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü de 1 gün olmak üzere toplam 5,5 gün Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Kanunu kapsamında bulunmaktadır.
Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmesiyle kararlaştırılabilir. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması hâlinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayının alınması şattır.
İş yerlerinde çalışan işçilere her bir bayram günü için; Hiç çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, Tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ilave ücret ödenmesi gerekecektir.
Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışan işçilere her bir gün için 1 günlük ilave ücret ödenmesi gerekecektir. Yüzde usulünün uygulandığı iş yerlerinde de işçi ücretlerinin işverence işçiye ödenmesi gerekmektedir.
İKİ KAT FARK OLACAK
Belirtilen bayram günlerinde çalışan işçilere yapılacak ödemeleri bir örnekle somutlaştıralım.
Örneğin bir firmada makine mühendis olarak çalışan Akil Bey, günlük ücret sistemine göre günlük 400 TL ücret mukabili çalıştığını varsayalım. Akil Bey, her bir bayram günü çalışmazsa maaşında ve sigortasında herhangi bir eksiltilme yapılmadan ücretleri tam olarak yatırılması yasal bir zorunluluktur.
Örneğimizdeki Akil Bey, temmuz ayında hiç tatil yapmayarak Kurban Bayramı ve 15 Temmuz günü dâhil çalışmışsa; bu resmî tatile denk gelen her bir gün için 400 TL yerine 800 TL ücrete hak kazanacaktır. Bu durumda 2022/Temmuz ayında Akil Bey''e 4,5 günlük (8 Temmuz bayram arefesine denk geldiğinden ve bugün sadece yarım gün çalıştığı varsayıldığından kendisine yarım gün yerine tam günlük ücret ödenecektir.)
Bu durumda örneğimizdeki Akil Bey, Kurban Bayramı ve 1 günlük 15 Temmuz günü için ilave ücrete hak kazanacağından günlük ücret sistemine göre temmuz ayında eline toplam (12.400 TL+2.000) 14.400 TL geçecektir.
EMEKLİLİK MAAŞINDA ARTIŞ
Emeklilik maaşının yüksek olması özelikle çalışırken SGK’ya bildirilen kazançların yüksek olmasına bağlı bulunmaktadır. Bu bağlamda Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Kanunu günlerinde yapılan bu ödemelerin emeklilikte alınacak maaşa yansıması için SGK’ya bildirilip bildirilmediğinin kontrol edilmesi gerekir.
Bildirilmemiş ise Alo 170’e telefonla veya SGK’ya bir dilekçe ile şikâyet yoluna gidilebilir.
Ulusal bayram ve genel tatil günleri olarak kabul edilen günlerde işçi normal çalışma süresinin üzerinde çalışıp fazla mesai yaparsa ayrıca ilave bir günlük ücrete ilave olarak %50 zamlı fazla çalışma ücretine de hak kazanmaktadır.