Aktarılana göre bu yıl da dövizdeki yükselişin önüne geçemeyen AKP hükümeti, 2021 yılının son günlerinde piyasaya sürdüğü KKM''ye bir kez daha sarılacak... 2021 yılı aralık ayında Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yanı sıra Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan tebliğler ile yürürlüğe giren KKM mekanizması bir yıllığına tesis edilmişti. Şu ana kadar 1 trilyon 350 milyar TL’nin biriktiği KKM’nin toplam mevduat içindeki payı yüzde 20’ye yaklaştı. AKP hükûmetinin 82 milyar dolara tekabül edecek kadar yüksek bir meblağa ulaşılmış olması sebebiyle KKM’nin geçerlilik süresini 2023 sonuna kadar uzatmayı planlıyor. Taslak metinde yer alan ifadelere göre, asgari 30 Haziran 2023 tarihine kadar KKM hesabı açılabilecek.
KUR FARKI GARANTİSİ VAR
KKM hesapları için asgari 90 gün vade şartı getirilmişti. Vade bitiminde yıllık yüzde 15 faiz ya da kâr payının yanı sıra kur farkı ödeniyor. Söz konusu kazanç yüzde 15 oranındaki Gelir Vergisi’nden (stopaj) muaf. 2022 yılının ilk 8 ayında KKM kur farkı mukabilinde bütçeden 75,6 milyar TL aktarıldı.
TEKLİF HAZIR
Torba kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) yeni yasama yılının başlayacağı 1 Ekim’e kadar TBMM’ye sunulması bekleniyor. Kanun teklifinin kabul edilmesi hâlinde çalışanların günlük yemek ücretlerinin 51 liraya kadar olan kısmı Gelir Vergisi ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) priminden muaf tutulacak. Söz konusu tutarın 1 Ocak 2023 tarihinde 100 liraya çıkarılacağı belirtiliyor. Böylece işverenler, yemek ücretlerini nakit olarak ödeyebilecek. Bir başka madde ise, Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) öğrenim kredisi borcu olanları kapsıyor. KYK borçlarından enflasyon farkı tahsil edilmeyecek, borçlular sadece ana parayı ödeyecek.