İktidarın son emekli planı ortaya çıktı! 6 büyük reformda neler var
Milyonlarca emekliyi sevindiren bir gelişme yaşandı! Türkiye, önünde 4 yıldan fazla sürecek bir seçimsiz döneme giriyor. Orta Vadeli Programı devam ederken, ekonomide emekli düzenlemeleri de dahil olmak üzere çok sayıda önemli reform gündeme gelecek. Detaylar haberde…
19
Türkiye, yerel seçimleri başarıyla tamamladı ve belediye başkanlarını seçti. Bundan sonra hükümet, önünde 4 yıldan fazla bir seçimsiz dönemle karşı karşıya kalacak. Geçtiğimiz Eylül ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulan Orta Vadeli Program (OVP) ise uygulanmaya devam ediyor. OVP, 2026 yılına kadar ekonomideki yol haritasını belirleyen önemli bir belgedir ve içinde çeşitli reformları barındırır.
29
Önümüzdeki dönemde çözülmesi gereken bazı konular şunlardır:
EMEKLİLER YILI DESTEKLERİ
Hükümet, 2024'ü emekliler yılı ilan etmiş olup, bu alanda önemli adımlar atmaya hazırlanıyor. Emeklileri desteklemeyi ve gelirlerini artırmayı amaçlayan çeşitli adımların atılması planlanıyor.
39
Emekliler için önemli bir zam dönemi olan Temmuz'da, maaşlar gözden geçirilecek ve refah payı, taban aylık artışı, kök aylıkların taban aylıkla eşitlenmesi gibi çeşitli formüller masaya yatırılacak.
49
Ulaşımdan iletişime, kültür sanattan turizme, market alışverişlerinden giyime, kargoya kadar birçok alanda indirimler ve kampanyalar başlatılacak. Yerel yönetimler, bakanlıklar ve finans kuruluşları ile yapılacak protokollerle, emeklilerin hayatını kolaylaştırmaya yönelik adımlar birer birer hayata geçirilecek.
59
MEMURLARA 3600 EK GÖSTERGE
Birinci derecedeki tüm memurlara yönelik 3600 ek gösterge verilmesine ilişkin düzenleme çalışmaları devam etmektedir. Bu çerçevede, memurlar birinci dereceye terfi ettiklerinde otomatik olarak 3600 ek göstergeye hak kazanacaklardır. Bu düzenleme, memurların emekli ikramiyelerini ve emekli aylıklarını artıracaktır.
69
ESNAFA 5 YIL ERKEN EMEKLİLİK
Emeklilik koşullarında SSK ile Bağ-Kur arasındaki farkı kapatma amacıyla küçük esnaf için ilk adım atılacaktır. Basit usulde vergilendirilen yaklaşık 1 milyon küçük esnafın Bağ-Kur prim şartı 9 bin günden 7200 güne düşürülecektir. Böylece esnaf, 5 yıl veya 1800 gün daha az prim ödeyerek erken emekli olabilecektir.
79
EV KADINLARINA AYLIK DESTEK
Ev kadınlarının sosyal güvenceye kavuşması ve emekliliklerinin desteklenmesi amacıyla yeni bir düzenleme planlanmaktadır. Bu çerçevede, isteğe bağlı sigorta primlerinin üçte biri devlet tarafından karşılanacaktır. Mevcut asgari ücret üzerinden en düşük isteğe bağlı sigorta primi 6.400 lira 80 kuruşken, düzenlemeyle bu tutarın 2.133 lira 60 kuruşunu devlet karşılayacaktır. Ev kadınları, aylık 4.267 lira 20 kuruş ödeyerek emekli olabileceklerdir.
89
ANNELERE YIPRANMA PAYI
Özellikle kadınlarda emeklilik yaşı, çocuk sayısına göre esnetilmesine yönelik bir düzenleme planlanmaktadır. Bu kapsamda, ağır işlerde uygulanan yıpranma payı sistemi benzeri bir modelin hayata geçirilmesi beklenmektedir. Bu modelin uygulanmasıyla, çocuk sayısına göre emeklilik yaşı indirilecek ve prim de eklenebilecektir.
99
TAMAMLAYICI EMEKLİLİK
Sosyal güvenlik sistemi, emekli refahının artırılması ve kişilere ek sağlık güvencesi sağlanması amacıyla tamamlayıcı emeklilik ve sağlık sistemleriyle güçlendirilecektir. İkinci basamak emeklilik sistemi, işverenlerin de katkısıyla otomatik katılım sistemi aracılığıyla oluşturulacak ve Bireysel Emeklilik Sistemi gibi tamamlayıcı bir emeklilik sistemi devreye alınacaktır.