Türkiye''ye 2022''nin ilk altı ayında 17,5 milyar dolarlık kaynağı belirsiz para girişi olduğu belirtilirken, iktidarın döviz rezervlerini güçlendirmek amacıyla Suudi Arabistan''dan 20 milyar dolarlık para girişi için görüşmeler yaptığı öne sürüldü. İddia, Middle East Eye (MEE) sitesinden Ragıp Soylu''ya konuşan bir Hazine kaynağına dayandırıldı.
Dünya gazetesi dün, Hazine kaynaklarına dayandırdığı haberinde "Suudi Arabistan''ın ilk etapta Türkiye''de hazine bono ve hesaplarına 10 milyar dolar yatırmasının beklendiğini" yazmıştı.
" TEKNİK GÖRÜŞMELER YAPILIYOR"
MEE sitesinde bugün yayımlanan haberdeyse, bir Hazine kaynağının bu iddiayı teyit ettiği belirtildi. Söz konusu kaynak, Suudi muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı''nın ülkenin İstanbul Başkonsolosluğu''nda öldürülmesine rağmen ilişkilerin düzeldiği Suudi Arabistan''dan "20 milyar doları garanti etmek için teknik görüşmeler yapıldığını" söyledi.
"RUSYA''DAN 7 MİLYAR DOLAR GELDİ" İDDİASI
Kaynak, Rusya''dan önümüzdeki iki yıl boyunca Türkiye''deki hesaplarda kalmak üzere 7 milyar doların şimdiden alındığını da ekledi.
"KATAR VE BAE NEZDİNDE BENZER ARAYIŞLAR VAR"
MEE''ye konuşan iki ayrı kaynak da, Türkiye''nin Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar''dan da benzer şekilde para girişi için arayışta olduğunu öne sürdü.
BLOOMBERG''ÜN ''RUS PARASI'' İDDİASI
Bloomberg haber ajansı bu ay başında yayımladığı haberde, Rus devlet şirketi Rosatom''un 20 milyar dolarlık Akkuyu Nükleer Güç Santralı''nın inşaatı için Türkiye''ye 15 milyar dolar göndermeye karar verdiğini yazmıştı. Ajans, yetkililere dayanarak bunun 5 milyar dolarının şimdiden gönderildiğini yazmıştı. Ajansa konuşan yetkililer bu adımın, Ukrayna ile varılan tahıl anlaşmasındaki arabuluculuğu için Türkiye''ye teşekkür etmek isteyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin''in "iyi niyet jesti" olduğunu söylemişti.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Eski Başekonomisti Hakan Kara da, Twitter hesabından yaptığı hesaplamada, döviz rezervlerinde 7.3 milyar dolarlık artış yaşandığını teyit etmişti.