İngiltere'de işitme engelli bebek gen tedavisiyle duymaya başladı

İngiltere'nin başkenti Londra'da doğuştan işitme engelli olan 18 aylık bir bebek, tıbbın geldiği son noktayı temsil eden bir tedavi yöntemiyle mucizevi bir şekilde duymaya başladı.

Tıp dünyasında devrim niteliğinde bir gelişme İngiltere'nin Cambridge şehrinde gerçekleşti. Doğuştan işitme engeli olan 18 aylık Opal Sandy, işitsel nöropati rahatsızlığı nedeniyle duyma yetisini gen tedavisi ile kazandı.

Addenbrooke’s Hastanesi'nde gerçekleştirilen 16 dakikalık bir operasyon sırasında Opal'ın sağ kulağına işitme sorununu çözecek genin çalışan kopyası enjekte edildi. Operasyonun ardından Opal'ın işitme duyusunun kazandığı ve 24 hafta sonrasında alçak sesleri bile duyabildiği açıklandı.

Araştırma direktörü ve kulak cerrahı Profesör Manohar Bance, beklenenden daha olumlu sonuçlar elde ettiklerini belirterek, bu rahatsızlığı yaşayan hastaların iyileştirilebileceğini ifade etti. Opal'ın dünya çapında bu tedaviyi gören ilk hasta olduğunu belirten Bance, "Opal'dan muhteşem sonuçlar aldık. Bu tedavinin potansiyel bir çözüm olabileceğini umuyoruz. Bu, gerçekten büyük bir başarı ve heyecan verici" dedi.

Opal'ın annesi Jo Sandy, alkış sesini ilk kez duymanın şaşırtıcı bir deneyim olduğunu dile getirirken, klinik ekibin 24 hafta sonrasında Opal'ın daha yumuşak sesleri ve konuşmaları algıladığını belirtmesinin büyük mutluluk verici olduğunu paylaştı. Opal'ın babası James Sandy de tedavi sürecinde Opal'ın tüm konuşma seslerini duyabilmesini hedeflediklerini söyledi.

İşitsel nöropati, iç kulağın sesi algılamasına rağmen, beyne iletiminde sorun yaşanan bir işitme bozukluğu olarak biliniyor. OTOF genindeki bir varyasyondan kaynaklanan bu rahatsızlığın tedavisi için genin işleyen bir kopyası kulak içine enjekte ediliyor. Hastanedeki deneme çalışmaları kapsamında, İspanya ve ABD'deki işitme engelli çocuklara da benzer bir tedavi uygulanacak ve 5 yıl boyunca sonuçları izlenecek.

Dünya Haberleri