Dün meydana gelen helikopter kazasında, hayatını kaybettiği açıklanan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi kimdir?
İbrahim Reisi, 14 Aralık 1960'ta Meşhed'de doğdu ve hukuk alanında kariyerine başladı. 1979 İslam Devrimi'nden sonra mesleğe atıldı ve 1981'de Kereç savcısı olarak göreve başladı. Hızla yükselen bir kariyere sahip olan Reisi, kısa sürede Tahran Başsavcı Vekilliği makamına yükseldi.
Politik arenada da aktif olan Reisi, 19 Mayıs 2017'de İran'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday oldu ancak dönemin Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye karşı seçimleri kaybetti. Ancak, 2021'de gerçekleştirilen seçimlerde İran Cumhurbaşkanı olarak seçildi.Reisi'yi taşıyan uçak 19 Mayıs 2024'te İran'da düştü. Meydana gelen helikopter kazasında, Reis'in hayatını kaybettiği açıklandı.
MUHALİFLER TARAFINDAN "KATLİAM AYETULLAHI" OLARAK BİLİNİYORDU
İbrahim Reisi, İran devrim lideri Humeyni'nin direktifiyle 1988 yılında, rejim muhaliflerinin idam kararını veren komitede yer aldı. Bu komite, rejim muhalifleri tarafından "ölüm komitesi" olarak anıldı ve Reisi, muhaliflerce "katliam ayetullahı" olarak tanımlandı. O dönemde yaklaşık 3 bin kişinin idam edildiği iddia ediliyor.
Humeyni'nin vefatından sonra Hamaney döneminde, Reisi'nin devlet makamlarında hızla yükseldiği gözlendi. 1989-1994 yılları arasında Tahran Başsavcılığı görevini üstlendi. 1994 yılında Devlet Denetleme Kurumu Başkanlığı'na atandı ve bu görevde 10 yıl boyunca bulundu.
Daha sonra 2004 yılında Yargı Erki Başkanı Birinci Yardımcılığı'na getirildi. 2014 yılında İran Genel Başsavcısı oldu ve 2016 yılında Meşhed'deki İmam Rıza Türbe ve Külliyesi Vakfı Başkanlığı'na atandı.
2017'de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olan Reisi, o dönemdeki Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye karşı seçimleri kaybetti.
Reisi, Mart 2019'da, kendisinden önceki Yargı Erki Başkanı Ayetullah Amuli Sadık Laricani'nin, Hamaney tarafından görevden alınarak Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi başkanlığına atanmasının ardından boşalan Yargı Erki Başkanlığı'na getirildi.
2021'DEN BERİ CUMHURBAŞKANI...
Laricani'nin görev yaptığı dönemde, yargıda yolsuzluk iddialarını soruşturarak üst düzey yargı yetkililerine yönelik adımlar atan Reisi, görev süresi boyunca yolsuzlukla mücadele konusuna sık sık vurgu yaptı.
Ancak, siyasi tutukluların idam edilmesinde ve 2009'daki sosyal çalkantıların bastırılmasında oynadığı rol nedeniyle Kasım 2019'da ABD tarafından yaptırım listesine alındı. Reisi, idamlara ilişkin rolü hakkında kamuoyuna açıklama yapmadı.
2021'deki seçimlerde ise İran Cumhurbaşkanı olarak seçildi.