Alternatif tedavi alanlarında ve bilim dünyasında adından sıkça söz ettiren bitkinin pek çok faydası bulunur. Ilıman iklime sahip tüm topraklarda yetişir ve içeriğinde yüksek oranda C vitamini vardır. Antioksidan ve antimikrobiyal özelliğe sahip olan bitki, demir, histamin, C vitamini, klorofil ve aseltilkon içerdiği gibi ağrı kesici etkisi de bulunur. Isırgan otunun faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- C ve A vitamini içerdiğinden vücudu toksinlerden arındırır. Vücutta etkisizleştirilen toksinlerin atılmasında büyük rol oynar.
- Böbrek, mesane ve safra kesesinde oluşan kum ve taşın kolayca atılmasını sağlar. Aynı zamanda böbrek taşı/kumu oluşumunu da engeller.
- İdrar sökücü özelliği sayesinde mesaneyi ödem ve enfeksiyondan korur.
- Tohumu, lens sistemini uyarır; böbreklerdeki fazla toksinlerin atılmasına yardımcıdır.
- Yüksek C vitamini ve demir içeriğinden dolayı kırmızı kan hücresi oluşumunu hızlandırır. Kansızlık sorunu yaşayanlar tarafından tüketilebilen bitki kan dolaşımını hızlandırır.
- Kanın temizlenmesine yardımcı olan bitki, aneminin ve kronik yorgunluğun hafifletilmesini de sağlar.
- Karotenoid içeriğinden dolayı göz sağlığını da muhafaza eder.
- Araştırmalarda prostat kanserine iyi geldiği görülür.
- Kalp ve damar sağlığını korumada, kemikleri güçlendirmede önemli rol oynar.
- Diş eti kanamaları ile iltihabın önlenmesine de yardımcıdır.
- 100 gram bitkide 80 gr su olduğundan aynı zamanda idrar sökücü işlevi de görür.
- Astım, saman nezlesi gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarını hafifletir.
- Saç dökülmesini engellemeye yardımcı olur.
- Cilt sağlığı üzerinde de oldukça yarar sağlayan otun sivilce oluşumunu önleyerek cildi güzelleştirdiği görülür.
- Emzirme döneminde olan annelerin sütünü artırmaya yardımcıdır.
- İshal ve mide bulantısına iyi gelen ot, aynı zamanda kireçlenmeyi, romatizmayı ve eklem ağrılarını da büyük ölçüde azaltır.
- Gut rahatsızlığının tedavisinde de oldukça etkilidir.
Isırgan Otu Nasıl Kullanılır?
Kurutulduktan sonra uzun süre kavanozda muhafaza edilebilen bitkinin pek çok farklı kullanışı vardır. Tohumu baharatçılarda, tazesi ise semt pazarlarında satışa sunulan bitki ile salata yapılabileceği gibi çay gibi hazırlanıp içildiği de görülür. Haşlayarak ve üzerine yoğurt ilave ederek salata şeklinde servis edebilirsiniz. Aynı zamanda haşlanmış bitkinin içine biraz kıyılmış pırasa ekleyerek börek de yapabilirsiniz. Isırgan otu ile tohum çayı ve kök çayı da hazırlayabilirsiniz. Mutfağın yanı sıra kozmetik sektöründe de yer edinen bitkiyi saç bakımı için de kullanabilirsiniz.