İstihdamı artırmak için seferber olan Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programları ile de iş sahibi olmayı kolaylaştırıyor. Gençler İŞKUR'un düzenlediği kurslara katılarak meslek sahibi olurken, işbaşı eğitim programlarıyla da iş tecrübesi kazanıyor.
Üstelik bu programlar ve kurslar süresince gençlere cep harçlığı da veriliyor. Sağlık ve iş kazası primleri İŞKUR tarafından ödenirken, katılımcılara iş kapısı da açılıyor. İŞKUR, yeni yılla birlikte meslek kursları ve işbaşı eğitim programlarına katılanlara verdiği ödemeleri artırdı. Bazı yeniliklere de imza attı.
MESLEK KURSLARINDA YENİ TUTARLAR
İşgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu mesleklerde düzenlenen kurslara katılanlara bu yıl günlük 49,08 ile 106,34 lira arasında ödeme imkanı bulunuyor. İŞKUR tarafından katılımcılara yapılacak günlük ödemeler meslek kurslarına göre şöyle belirlendi:
- Sanayi sektörüne yönelik olarak düzenlenen en az yüzde 50 istihdam garantili mesleki eğitim kurslarında 106,34 lira,
- En az yüzde 50 istihdam garantili olarak düzenlenen mesleki eğitim kurslarında 65,44 lira,
- Engelli ve Eski Hükümlü Çalıştırmayan İşverenlerden Tahsil Edilen İdari Para Cezalarını Kullanmaya
Yetkili Komisyona Dair
Yönetmelik kapsamında engelli ve eski hükümlülere yönelik olarak düzenlenen istihdam garantisiz mesleki eğitim kurslarında 49,08 lira,
- Engelli ve Eski Hükümlü Çalıştırmayan İşverenlerden Tahsil Edilen İdari Para Cezalarını Kullanmaya Yetkili Komisyona Dair Yönetmelik kapsamında engelli ve eski hükümlülere yönelik olarak istihdam garantili mesleki eğitim kurslarında 65,44 lira. Ayrıca genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi kurs süresince İŞKUR tarafından karşılanıyor. Mesleki eğitiö kurslarına katılan kişilerden herhangi bir ücret alınmıyor. Mesleki eğitim kursu süresince İŞKUR tarafından karşılanan giderlerin yanında, kursu başarıyla tamamlayan kişilere kurs sonunda Kurs Bitirme Belgesi/Sertifikası veriliyor. Bununla birlikte, Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun belirlemi olduğu mesleki yeterlilik belge zorunluluğu kapsamındaki mesleklerde düzenlenen kurslara katılan kişilere, kurs sonunda yapılacak sınavda başarılı olmaları halinde Mesleki Yeterlilik Belgesi imkanı bulunuyor.
İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARINDA NE ÖDENECEK?
İşbaşı eğitim programlarına katılanlara bu yıl yapılacak ödemeler ise günlük 81,80 ile 179,95 lira arasında değişiyor. Günlük ödeme tutarları bu programlar için ise şöyle belirlendi:
- İş arayan statüsündeki vatandaşlara günlük 163,59 lira, öğrencilere 122,69 lira, işsizlik ödeneği alanlara günlük 81,80 lira,
- Geleceğin meslekleri olarak belirlenen mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara günlük 179,95 lira.
VERGİ MATRAHINDAN İNDİRME İMKANI
Ayrıca genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi program süresince İŞKUR tarafından karşılanırken, katılımcılara program sonunda, katıldıkları programa ilişkin bilgileri gösteren İşbaşı Eğitim Programı Sertifikası veriliyor. Programa katılan kişilere İŞKUR'un yaptığı ödemeler dışında programın düzenlendiği işveren tarafından yapılan ve aylık brüt asgari ücretin
yarısını geçmeyen fiili ödemelerin gelir vergisi kanunu gereğince vergi matrahından indirilmesi imkânı da bulunuyor.
NE KADAR SÜRÜYOR?
Mesleki eğitim kursları; haftada en çok 6 gün düzenlenebiliyor. Toplam süre ise 160 fiili günü geçemiyor. İşbaşı eğitim programlarının süresi de bilişim ve imalat sektörlerindeki işyerleri ve mesleklerde en fazla 6, diğer sektörlerde 3 ay olarak uygulanıyor. Siber güvenlik, bulut bilişim,
yun geliştirme uzmanı ve kodlama gibi çağımızın ve geleceğin meslekleri olarak görülen alanlarda, 18-19 yaş arası gençler için düzenlenecek işbaşı eğitim programlarının süresi ise 9 ayı geçemiyor.