Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi altın, 2023 yılının ilk yarısında da en çok getiri sağlayan yatırım aracı olma başarısı gösterdi.
Yeni ekonomi yönetimiyle birlikte geçtiğimiz yıllara göre farklı ekonomik politikalar izlemeye başlayan AKP iktidarı, ilerleyen günlerde Resmi Gazete'de yayımlamaya hazırlandığı kararlar ile altına olan ilginin önünü kesmeyi hedefliyor.
Türkiye'de altın denilince akla gelen isimlerin başında yer alan İslam Memiş, değerli madenlerin ithalatına yönelik yeni kısıtlamalar getirileceğini iddia ederken, bu regülasyonlarla birlikte gram altının dışında yarım gram ve 0,25 gramlık altın üretimlerinin sona erdirileceğini belirtti.
İslam Memiş, altın piyasalarını sarsacak iddialarını şu sözlerle duyurdu:
"ALTIN ÜRETİMİ VE İTHALATINA YENİ KISITLAMALAR GELECEK Mİ?"
"Beni ve yatırımcıları oldukça şaşırtan bir haber ile karşı karşıyayız. Anadolu Ajansı'nın aktardığı habere göre altın ithalatına büyük bir kota getirilecek. Bu kota söylentisinin duyulmasıyla birlikte gram altın/TL fiyatları serbest piyasalarda 1775 liraya kadar yükseldi. Bunun sebebi de iç piyasalarda büyük bir panik havasının ortaya çıkması ve talep patlaması yaşanması.
Ons altın tarafında gün içerisinde çıkışlar görülse de 1910 doların altına düşen bir parite söz konusu. Buna karşın gram altında 100 liralık bir oynama görüldü. Yaşanan panik havasının ardından akıllara "Bu kararlar gerçekten uygulanacak mı?" soruları geliyor. Altın üretimine ve ithalatına yeni kısıtlamalar gelecek mi? 1 gram altın basımıyla alakalı veya 1 gramın altındaki altın basımlarında bir güncelleme olacak mı? Bu gibi soruları cevaplamak için elbette haber akışını takip etmeye devam ediyoruz.
"İŞÇİLİK FİYATLARINDA PATLAMA YAŞANACAK"
Şimdi önümüzde iki türlü seçenek var. Birincisi kota ile alakalı, altın ithal edilen kota ile alakalı sektörü, vatandaşları ve altın fiyatlarını etkileyen bir faktör yok. İkincisi ise, içeri tarafta altın ithalatında ve mücevherat grubuna gelecek yüzde 20'lik ek vergilerin de yine vatandaşa yansıyan ya da sektörü olumsuz yönde etkileyen bir faktör olmayacağı ortada. Peki kota uygulamasının dezavantajları neler? Özellikle altına kota uyguladığınızda, iç taraftaki taleplerden dolayı işçilik tarafında, külçe altınlarda ciddi bir işçilik masrafı artışı gerçekleşir.
"YARIM GRAM VE ÇEYREK GRAM ALTIN ÜRETİMİ YASAKLANIYOR"
Tüccar ya da kuyumcu, bu üretimi yüksekten gerçekleştirdiği zaman haliyle bunu elindeki altın fiyatlarına yansıtacak ve vatandaş, tüketici de kuyumculardan fiziki altın alan herkes bunu yüksekten mal etmek için tekrardan yeni bir süreç izleyecek. Külçe altına gelen kota nedeniyle bugün işçilikler üç bin dolar seviyesine çıktı. Ne oldu gram altın, tek günde normal fiyat ile serbest piyasa arasında 100 lira değer kazandı gramında. Demek ki bugün 1770-1780 TL seviyesinden gram alan vatandaş kota nedeniyle bu bedeli ödedi.
Bir de rafinelere gelen bir uyarı söylentisi dolaşıyor. Resmi Gazete'de yayımlanmadı ancak ortalıkta dolaşmaya devam ediyor. Uyarı şu, 1 gramdan aşağı altın basmayacaksınız. 100 gramdan yukarıda da altın basımı gerçekleştirmeyeceksiniz. Ne demek oluyor? Mesela siz düğüne, nişana ya da sünnet törenine gittiğiniz zaman elinizdeki bütçe yarım gram altına tekabül ediyor. Elinizdeki para 0.25 grama tekabül ediyor. O halde bunu artık alamayacaksınız türünde bir haber akışı var. Resmi bir açıklama olmasa da bu dedikoduların iyice dillendirilmesinin ardından şunu söylemeliyim ki ben bunun çok mantıklı bir karar olduğunu düşünmüyorum.
Gerçekse bile iptal edilme olasılığı çok yüksek. Bu konuyla alakalı bugün hem kamuoyuna bilgiler verdim, hem röportajlar verdim ve sektör temsilcileri ile bugün görüşmem oldu. Dolayısıyla bu kararın bugün geri çekileceğini düşünüyorum. Çünkü 1 gram altınını, yarım gram ya da 0,25 gram altının basılması ya da basılmaması ile alakalı Türkiye ekonomisini etkileyecek bir etken yok ortada. Yani Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak, ekonomiyi şaha kaldıracak, enflasyonu ve sıkıntıları giderecek bir olay yok ortada.
"ALTIN ALMAK VE ALTIN BİRİKTİRMEK TAMAMEN TARİH OLACAK"
Özetle konu şu, karnınız aç ve ekmek alacaksınız. Elinizde tam ekmek almaya yetecek paranız yok, o halde ne yaparsınız çeyrek ve yarım ekmek alma yoluna gidersiniz. Dolayısıyla bu kural bunun önüne geçtiği için vatandaşın yaşayacağı sıkıntılar olacaktır. Altına ihtiyacım varsa ne yapacağım? Altın almayacaksın modeli mantıken kabul edilemeyecek bir olay. Çok büyük mağduriyetler ortaya çıkmasına neden olacaktır. Çok ciddi kaynaklardan gerçekleşeceği ve Resmi Gazete'de yayımlanacağı söyleniyor ancak piyasadaki dolaşımı sıkıntıya dolaştıracaktır. Bu nedenle gerçekleşirse bile iptal olacaktır görüşündeyim.
Beni takip eden arkadaşlara aylardır söylüyorum, sistem öyle bir yere gidiyor ki yavaş yavaş insanları altın alma noktasından uzaklaştıracaklar. Artık gönül rahatlığıyla altın almak, altın biriktirmek tamamen tarih olacak. Yılın ilk yarısına baktığınız zaman gram altın, yatırımcısına en çok kazandıran yatırım aracı. Bundan 20 yıl önce de böyleydi, 30 yıl önce de. İnsanlar enflasyona karşı kendisini korumak için altın alıyor, altın biriktiriyor. Ama insanların altın alması başkalarını neden ürkütüyor işte bunu bilmiyorum.